Capac anbefaler: Bjarke Falgren – Origin

28. maj 2021

Origin er på flere måder et anderledes album. Og man skal kunne lide violinen som instrument, for den står helt central på denne plade fra Bjarke Falgren. Og violinen er – bilder jeg mig ind – et instrument, der let deler vandene. Mellem dem, der elsker den, og dem, der har det svært med dette gamle, fine instrument. Et instrument, der ofte er blevet knyttet til den klassiske, symfoniske, kompositionsmusik, selv om den også har sin privilegerede plads i andre musikformer, ikke mindst verdensmusikken og jazzen. Men også i populærmusikken har den en diskret, og ofte lidt overset (-hørt) plads.

Men hos Bjarke Falgren står violinen helt i centrum. Det har den gjort, siden Bjarke var en lille dreng. Og den er blevet meget mere end blot et instrument, der krævede beherskelse og dygtighed. Den er blevet Falgrens svar på Jimi Hendrix’ el-guitar eller digterens skrivemaskine. En slags forlængelse af personligheden, med hvilken lidenskab, følelser og personage kan finde et momentant udtryk.

Og Falgren transcenderer med denne plade den genremæssige indhegning, som violinen ofte har været begrænset af, og lader sin violin – som han engang købte af en gammel roma i Paris – tale til os gennem forskellige genrer, uden at respektere deres grænsers snæverhed. Jazz møder pop, der møder folkemusik og meget mere. Det er følelserne og lidenskaben, der har ordet. Det er indlevelsens ind- og udånding, der styrer de musikalske udfoldelser på Origin.

Falgren får den fineste støtte af en række musikere, der skaber en diskret, distinkt ramme omkring og under ham og hans instrument, der står helt centralt i lydbilledet.

Bjarke Falgren var den første modtager af Ellen og Svend Asmussens pris. Og det er da også Svend Asmussen, man let kommer til at tænke på, når man indtager denne delikate plade. Også Asmussen havde et uortodoks syn på og en tilsvarende tilgang til violinen som instrument. Og med Origin lykkes det for Falgren og hans musikalske legekammerater at give violinen frie tøjler og give den den fremtrædende position, som den fortjener.

Hermed varmt anbefalet.

Bjarke Falgren. Origin. Gateway Music. Udkommer d. 28. maj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

65 har læst indlægget
15,019