Capac anbefaler: Thorbjørn Risager & The Black Tornado – Navigation Blues

6. oktober 2022

Bluesmanden Robert Johnson solgte i følge skrønerne om ham sin sjæl til djævelen – til gengæld for at kunne få succes som musiker. Og bluesen har fra sin fremkomst altid været splittet mellem livets mørke sider og musikkens vitalitet og livsglæde. Og når Thorbjørn Risager & The Black Tornado kalder deres nye album Navigation Blues, så fortæller titlen og ikke mindst titelsangen lige netop om dette ambivalente syn på det såkaldte liv. Og med tyve år på banen og et hav af koncerter – og en ret så imponerende række album (hvoraf flere er anbefalet her i bloggen), så kan man med en vis ret påstå, at bluesen er blevet en slags livsform for Risager og Co.

Navigation Blues” indleder pladen med en slæbende, akustisk omgang blues, der hurtigt rejser sig som et stykke regulær bluesrock. Mørket har sænket sig over sangerens hoved og tændstikkerne er våde – men der er (for nu at besvare sangerens spørgsmål: “vil denne sorte nat nogensinde ende?”) et lys et sted derude. Og med denne fine bluesrocker slår Risager og Co. bluesstemningen an – og holder fast i den til pladeudløbet.

Alt hvad der behøves for at holde den gående er “a little love”, som Risager synger i “Watch the Sun go down”, albummets andet sang, en up-tempo-ballade, hvor pulsen slår lidt hurtigere og sortsynet holdes i skak. Risager har skrevet alle pladens sange, men får dog hjælp af Black Tornado Bands guitarist m.m. Joachim Svensmark på tre af pladens sange som supplerer det samlede musikalske udtryk med et instrumentalt overskud i kraft af tangenter, glockenspiel m.m.

Ellers er det The Black Tornado Band, der står last og brast med Thorbjørn Risager. Og dette band kan bare deres kram. Det spiller med største indforståelse sangene med en fin ballance mellem det balladeagtige og det guitardominerede rockudtryk. Og som et ekstra krydderi i det bluesrock-maskuline univers får de hjælp udefra af sangerinderne Pia Trøjgaard og Christiana Boelskifte, der på flere sange sørger for at tilføre det rå udtryk feminine nuancer og et større samlet vingefang. Nævnes skal det også, at Ole Kibsgaard – kendt fra tv og Shu-bi-dua – har en finger med både som baggrundssanger (et enkelt nummer) og ikke mindst i vokalarrangementerne, der virkelig er fine.

Jovist, Thorbjørn Risager og Den sorte tornado har gjort det igen. Skabt en overbevisende bluesrockplade, der emmer af indre nødvendighed og kunstnerisk overskud. Og som minder os inkarnerede fans om, at der må være meget mere i vente fra dette fortrinlige band. Hermed varmt anbefalet.

Thorbjørn Risager & The Black Tornado. Navigation Blues. Producer: Søren Bøjgaard, Thorbjørn Risager & The Black Tornados, Provoque, Mascot Music Productions & Publishing. Er lige udkommet. 

 

En kommentar

  1. CAPAC » Danish Music Awards Blues pings back:

    […] jeg har anbefalet på capac er nomineret til en Danish Music Awards Blues-statuette. De gælder Thorbjørn Risager & The Black Tornado: “Navigation Blues” (og Thorbjørn og Co. har tidligere modtaget prisen i 2013 og 2014. Og så er også Trouble Cats: […]

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

24 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62