januar 2024 arkiv

En englænder i New York

31. januar 2024

I mit ufrivillige sygeleje brugte jeg mobiltelefonen til at lytte til lidt musik. Det er ikke optimalt – foretrækker faste medier – men det kan da gå situationen taget i betragtning. Og en af de musikere, der fik lidt tid i mine ører var Sting. Jeg har haft det lidt svært med Sting efter opløsningen af The Police, som jeg var og er en stor fan af; og det var lidt svært at omstille mig fra deres nybølge-rock til Stings mere modererede singer-songwriter-kunst. Men langsomt har det dog ændret sig og jeg har accepteret, at han nok aldrig igen kommer til at spille rockstjerne. Og denne her sang – der findes i mange live-udgaver på nettet – har noget særligt. Den er fra hans andet soloalbum.

Ezy Ryder…

30. januar 2024

Jeg har – pyha! – forladt sengelejet og er – stærkt opfordret af lægen og fysioterapeuten – oppe på to ben. Og det går da ganske fornuftigt fremad mod normale dage. Bare det, at jeg kan gå en tur med hunden og købe lidt ind, alene, er at betragte som en sejr for en gammel mand som mig. Nu gælder det så bare om at foretage små ændringer af hverdagen, så det smertehelvede (undskyld, jeg er pjevset, når det drejer sig om smerte…) ikke vender tilbage. Hep.

Og bedst som jeg sidder og surfer lidt rundt på det store inter-net, så ser jeg, at den første plade, jeg købte med Jimi Hendrix, Cry of Love, er på tilbud (på vinyl) til det tre-eller-fir-dobbelte af, hvad jeg måtte betale for skiven (jo, jeg ved godt at pengenes værdi har ændret sig og bla-bla-bla, men alligevel – de nye vinyler er ikke billige, for nogen skal jo tjene på os musikelskere…). Og så er det nærliggende at finde den gamle sag frem fra reolen og forsøge at tænke tilbage til dengang, den gjorde et stort indtryk (og hvor jeg foretrak den frem for Simon & GArfunkel og deres Wednesday Morning , 3. A.M., som jeg først havde købt – og siden har købt igen…). Og jo, jeg ved godt, at hovedværkerne er Electric Ladyland, Are you experienced? osv. Men det er stadigvæk en stærkt lytteværdig plade fra dengang. Her mit favoritnummer, hvor Jimi trykker den af…

Rullestenene gør det igen – denne gang i Wiltern

29. januar 2024

Sidst vi blev begavet med et lille intimt gig i lyd og billede fra Rolling Stones var deres optræden på El Mocambo i 1977. Nu drejer det sig om en optræden fra november 2002 fra The Wiltern Theater i Los Angeles, hvor stenene er i gang med deres verdensomfattende Licks-turné og åbenbart har behov for finde tilbage til rødderne, lade op og slappe lidt af sammen med et lille udsøgt publikum. Og på scenen får de hjælp af en af deres gamle forbilleder Solomon Burke. Og som oversigten nedenfor afslører, så byder Stones på en udvalg af sjældne sager og kendte stykker i skønsom blanding. Muligvis er udgivelsen med til at sende nogle dollars ind på Stones’ bankkonto, medens de pusler med ny musik (som Mick Jagger har fortalt – på fransk – for ganske nylig). Og fint nok med det, så længe musikken holder – og det gør den jo.

 

CD 1
Jumpin’ Jack Flash
Live With Me
Neighbours
Hand of Fate
No Expectations
Beast of Burden
Stray Cat Blues
Dance, Part 1
Everybody Needs Somebody To Love (with Solomon Burke)
That’s How Strong My Love Is
Going To A Go-Go
Band Introductions
CD2
Thru And Thru
You Don’t Have To Mean It
Can’t You Hear Me Knocking
Rock Me Baby
Bitch
Honky Tonk Women
Start Me Up
Brown Sugar
Tumbling Dice
Blu-ray or DVD
Jumpin’ Jack Flash
Live With Me
Neighbours
Hand of Fate
No Expectations
Beast of Burden
Stray Cat Blues
Dance, Part 1
Everybody Needs Somebody To Love (with Solomon Burke)
That’s How Strong My Love Is
Going To A Go-Go
Band Introductions
Thru And Thru
You Don’t Have To Mean It
Can’t You Hear Me Knocking
Rock Me Baby
Bitch
Honky Tonk Women
Start Me Up
Brown Sugar
Tumbling Dice

Og jo – capac har forladt sygesengen. Et lægebesøg gjorde, at et ønske om mere smertestillende medicin blev vekslet om til en ordre om at bide smerten i sig og søge fysioterapi og øvelser. Sådan er det med sundhedssystemets barmhjertighed – men under alle omstændigheder er capac nu ved tasterne igen. Hep.

Niels Skousen fylder 80

28. januar 2024

Læs eventuelt her: https://www.capac.dk/wordpress/?p=30865

Endnu en perle

27. januar 2024

Det er over 50 år, siden jeg fik nin første plade med den rødhårede slide-guitarist og sangskriver Bonnie Raitt. Og hun holdet endnu. Her sammen med Bryan Adams i et “kønsopgør” eller noget…

George Harrison synger Paul Simon

27. januar 2024

Nu gik det lige lidt bedre og så fik jeg et tilbagefald. Måske en blokade i næste uge kan gøre en forskel!?

Nu hvor jeg ligger her på tredjedagen begynder jeg at forstå dem der lever gennem mobiltelefonen. For den er pt. min forbindelse til omverden. Og jeg savner  computeren.

Når det er skrevet så må man jo nøjes  og det sker  at man finder guldstykker, som denne fine sag med Beatle-George og Paul Simon. Prægtigt.

Anekdotisk Beatles

26. januar 2024

Med tildet mytologiske billede af the Beatles hører historierne om deres forbrug af alkohol, stoffer og kvinder. Altså rockens myter. Men en anekdote fra tiden lige efter årene i Hamborg fortæller en helt anden historie.

Dengang turnerede de flittigt i hjemlandet, og kom blandt andet flere gange i en mindre flække i Yorkshire , hvor de indlogeredes i et lille lokalt hotel hvor værten gjorfe en dyd ud af at holde nysgerrige væk fra stedet.

Beatles var da på hitlisterne og manien så småt i gang. Men værten kunne siden afsløre at de fire ikke levede op til rockmyterne men mestendels lå på sengen og klimprede på deres guitarer.

Fra sengelejet…

25. januar 2024

Det er først, når man mister noget man forstår dets betydning. Så mit smertende ben fik mig til at savne min daglige gåen og vandren rundt i lokalområdet og alle de skridt det bliver til på en god dag. Og straks tænkte jeg på denne favorit med Taylor.

Dødsfald: Melanie Safka – 76 år

25. januar 2024

Når man skal  så skal man…

24. januar 2024

Sengeliggende med hunden i fodenden læser jeg musiklitteratur o.a. Og det slår mig, at der er rigtig mange anekdoter i biografisk og historisk litteratur. Anekdoter fortæller noget, væsentligt ofte, om fortælleren  men også om det fortalte, fx en anden person. Eksempelvis fortæller en biperson, at han engang så en kvinde skide på en plads i Køln. ‘Hun hev bare op i skørterne og sked lige foran domkirken’. Og hvad siger det så om dem?

Insomnia

23. januar 2024

Jeg må desværre holde sengen da benet ikke nakker ret.

Dagens citat

22. januar 2024

.surprised at seeing a horse-shoe above the door of Bohr’s country house, a fellow scientist exclaimed that he did not share the superstitious belief that horse-shoes kept evil spirits away, to which Bohr snapped back, ‘I don’t believe in it either. I have it there because I was told that it works even when one doesn’t believe in it’. [Slavoj Zizek]

The Monkees spiller garagerock, proto-punk eller noget i den dur

21. januar 2024

Sådan kan tingene falde tilfældigt sammen. Medens jeg sidder og prøver at få iskias-smerten i mit venstre ben til at tage af, bladrer jeg lidt i mit gamle single-album med charter-ferie-reklamer på omslaget og falder over min eneste Monkees-single “I’m a believer”/”(I’m not your) steppin stone” og så dukker B-siden op på Youtube, hvor en pladesamler spiller et lille klip fra den. Og jeg må sætte denne Tommy Boyce and Bobby Har-sang på grammofonen. Og det er som at høre en flok teenagere trykke den af i forældrenes garage i en afsides amerikansk forstad. Råt, upoleret og spontant og et stykke fra deres andre langt glattere popsange. Og en illustration af, at de godt kunne selv, hvis bare de fik lov og kom ud af markedsføringstvangsjakken.

Og mon ikke de har været inspireret af den engelske originalversion med Liverpool Five!)

Dødsfald: Mary Weiss – The Shangri-Las – er død, 75 år

20. januar 2024

Husker man tilstrækkeligt langt tilbage i poppens historie, så husker man sikkert også sangen “Leader of the Pack” med den amerikanske pigegruppe the Shangri-Las. Produceret af den navnkundige Wall-of-Sound-producer Phil Spector. Og i forgrunden for pigerne stod Mary Weiss, der nu meldes død i en alder af 75 år. Ud over Mary bestod gruppen af søsteren Elizabeth Weiss og tvillingerne Margierite og Mary Ann Ganser.Gruppen fik en række singlehits i USA inden de gik hver til sit.

Fra g(l)emmebogen: Pink Floyd – og – Moody Blues

20. januar 2024

Sid Barret havde forladt bandet og Pink Floyd skulle finde sig selv og komme videre. Første udspil var singlen “Piont me at the Sky”/”Careful with that Axe, Eugene” fra 1968. A-siden her med en fin tidstypisk britisk “video” (for videoformatet blev til noget).

Og i samme bunke finder vi Moody Blues med singlen “Love and Beauty”/”Leave this man alone”. Den er fra 1967 og singlen er oprindeligt en såkaldt ikke-album-udgivelse.