Mælkepop og pigtråd

4. november 2020

På biblioteket fik jeg fat i den nu afdøde pigtrådsarkivar m.m. Jens-Emil Nielsens bog Mælkepop og pigtråd, der fortæller historien om opkomsten af de tidlige tresseres mælkebarer, såkaldte mælkepopper, der spillede en vigtig rolle for udbredelsen af pigtrådsmusikken. Og gjorde det muligt for mindreårige at komme på alkoholfri bar og høre tidens toner.

København, Kolding, Vejle, Ballerup, Aalborg og Esbjerg havde hver deres mælkepop. Karolines mælkepop. Og ingen tvivl om det: Mælkepopperne var en snedigt markedsfremstød for de danske mejerier og ramte plet hos de yngste teenagere. Den var nok ikke gået nu til dags, hvor alkoholindtaget er rykket ned i samme aldersgruppe. Det var nok heller ikke gået, at mælkepoppen kun havde 80 grammofonplader i diskoteket, som tilfældet var i Esbjerg. Men dengang var det ganske dækkende for den musik, der var fremme i de unges bevidsthed. Længe før nogen så meget som tænkte på digital streaming med millioner af sange…

Bogen indledes med en charmerende fortælling om to unges møde på Mælkepoppen en novemberdag i 1964. Et møde, der ender med et samliv mange år senere i Australien. En lille historie, der indfanger alt det, pigtrådsmusikken stod for hos datidens ungdom.

En lille markedsføringsgimmick var, at de unge mod forevisning af deres kvittering for købt og indtaget milkshake m.m. kunne få en flexidisc (en bøjelig, tynd singleplade) med sangen “Milk Shake Twist”, indspillet af datidens guitares Jørgen Ingmann.

Skriv en kommentar

95 har læst indlægget