Capac anbefaler: Thorbjørn Risager & The Black Tornado – Best Of

6. november 2021

Med undertitlen The Very Best of the first two decades. All Killers, no fillers and same old lies. markerer Thorbjørn Risager & The Black Tornado, at bandet gennem hele to årtier har været på banen – på plader og optrædener her og hisset –  og bevist sin eksistensberettigelse som fornem, fremtrædende eksponent for en musikform, der har sine rødder dybt nede i såvel the blues som den gode, gamle rock and roll.

Og den nye plade, der er noget så markant og i disse tider relativt sjældent som et dobbeltalbum, rummer hele 33 skæringer, der dækker hele de to årtiers periode. Den første skive Volume One dækker årene 2004 til og med 2012, dvs. kursorisk sagt, de formative år, hvor Thorbjørn og forløberen til den sorte tornado, bandet Blue 7, fik udforsket New Orleans-R&B og med inspiration fra rock and roll efter hånden fik skabt deres eget, personlige udtryk og et kultpublikum i hjembyen København.

Og Volume Two dokumenterer på fineste vis, at Thorbjørn og nu The Black Tornado gennem de seneste ti år har fundet deres plads eller hjem i den blandede musikform og gennem en lang række koncerter hjemme og i udlandet har fundet deres stilart og form.

Og det er ret imponerende at lytte til dette tværsnit af ti studie- og livealbums (hvoraf jeg tidligere har anbefalet en lille håndfuld…). For selv om der selvfølgelig er tale om en bemærkelsesværdig udvikling fra de første sange, så er der også tale om en fundamental musikalsk konsistens. Og den har helt klart at gøre med Thorbjørn Risagers kærlighed til sit musikalske udgangspunkt og sin evne til at skrive sange, der både besidder traditionens ånd og rummer et personligt aftryk. Risager og tornadoen har et solidt tag i den musikalske kerne fra starten af.

Og med tiden bliver der så lagt lag på lag på udtrykket. Fx i form af en stadig mere udsøgt brug af blæsere, der giver musikken mere fylde og bidrager til få tornadoen til at blæse. Men fx også brugen af backingsangerinder giver et ekstra plus til samlede udtryk og får Risagers flotte mandsstemme – der er blevet sammenlignet med både Ray Charles, Joe Cocker og Bob Seeger, men som først og fremmest er sit eget kraftfulde, ekspressive, indfølende organ til fortolkning af sangene.

Risager og tornadoen kører som en velsmurt maskine, hvor de medvirkende kender deres rolle som små tandhjul i den store helhed. Samtidig med at der er god plads til solistiske og improvisatoriske indslag undervejs på Volume Two.

Best Of… er en imposant og flot fejring af bandets tyve år i blues-rockens tjeneste. Og ud over at dokumentere en fornem udvikling frem til i dag, så leverer de to, rige plader konstant påmindelser om, at Risager og bandets har meget at bygge videre på de næste mange år. Med dette flotte udvalg af medrivende bluesrocknumre og enkelte ballader bør Thorbjørn Risager & The Black Tornado få endnu flere følgere, og nubegyndere kan passsende begynde med disse 33 stærke sange. Hermed varmt anbefalet.

Thorbjørn Risager & The Black Tornado. Best of. Producer: Thomas Ruf. Vinyl Ruf Edition. Er udkommet.

 

 

Skriv en kommentar

25 har læst indlægget