Capac anbefaler: KALEIIDO + Yellow Spoon The Nebula Session

6. marts 2022

Det er nok på sin plads med lidt forklaring. På nettet kan man om Nebula læse, at det “er navnet på et tilbagevendende live improvisationskoncept for musikere og musikelskere. Initiativet har indtil videre haft base på H15 i København, men under dette års Vinterjazz opstår Nebula også vest for Storebælt, på Radar i Aarhus. Nebula-konceptet er lige så meget for musikelskere og danseglade mennesker, der er klar på uforudsigeligheden – som for de optrædende musikere. Det handler om fælles rejser og oplevelser, ikke fastlagte rammer og genrekonventioner.”.

Og i forbindelse med coronaepidemiens hærgen i 2020 fik Nebula den idé at sætte to eksperimenterende og improviserende duoer – Yellow Spoon og KALEIIDO – sammen i Aarhus for at skabe en live-session. Og den plade, der skal omtales her, er frugten af dette møde. Og det blev også besluttet, at den live-musik, der opstod skulle transmitteres via The Lot Radio i New York.

Det siger næsten sig selv, at med sådan et koncept – eksperimenterende, improvisatorisk live-musik – så befinder vi os langt uden for mainstream-musikken. Et sted i det musikalske landskab, hvor især jazzen har haft hjemme, men som også er blevet besøgt af rockmusikkens mere progressive dele – tænk fx på Frank Zappa eller Canterbury-grupperne. Og det er et område af det musikalske landskab, som man skal besøge, fordi man gerne vil opleve musik, der ikke lader sig indhegne inden for de velkendte kategorier og genrer. Det er et sted, hvor det handler om frit at genbruge, recycle, elementer af jazz, hip  hop og populærmusik. Grænsesøgende, grænseoverskridende, nysgerrigt, undersøgende og tendentielt ustoppeligt.

Og hvis man er villig til (og det er nødvendigt!) at slå forventninger fra, lade fordommene ligge og åbne sindet for en rejse i lyde og toner, så får man også fuld  udbytte af denne plade, hvor saxofon (Cecilie Strange), guitar (Anna Roemer), tangenter og slagtøj (Rasmus Sitarz og Christoffer Holm Clausen) indgår i et organisk lydtæppe. I seks stykker, der udgør hvert sit lille afgrænsede soniske landskab med særlige stemninger og emotionelle kvaliteter.

The Nebula Session er en sjældenhed på plademarkedet. En gave til dem, der gerne vil ruskes op i og have deres forståelse af, hvad musik er, forstyrret. Det er musik, der i en vis forstand de-konstruerer vores vante forestillinger om, hvad musik er og bør være. Og det er sådan en plade, som man bør unde sig at have i sin samling (i fast form eller som streaming) og som man kan tage på sin afspiller nu og da, når man gerne vil have ørerne og hjernen renset for musikalske forventninger og forudsætninger og nå et vist nulpunkt igen. Hermed anbefalet.

KALEIIDO + Yellow Spoon – The Nebula Session. Ceelebration Records. Udkom digitalt i november 2021 og er nu tilgængelig på vinyl.

 

 

 

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

27 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62