Tv-serie-oplevelse: Trom – færøsk krimiserie

19. juni 2022

For ikke at få for store tv-abstinenser kastede jeg mig over den færøske krimi-serie Trom, der oprindeligt blev vist på Viasat, men nu kan ses på DR.

Serien bygger på den færøske forfatter Jógvan Isaksens bøger om den kritiske journalist Hannis (spillet af Ulrich Thomsen). Hannis er blevet kaldet hjem til Færøerne af en aktivistisk kvinde, Sonja, der kæmper mod misbruget af havmiljøet. Modstræbende tager han derop, og så viser det sig, at Sonja er hans egen datter, som han ikke vidste, han havde. Og hun har oplysninger, som han ville kunne bruge til en kritisk artikel.

Men næppe er han arriveret, før Sonja findes druknet i havnen. Og noget tyder på, at det hverken var selvmord eller uheld, men mord. Og Hannis begynder langsomt at grave i sagen, samtidig med, at det færøske politi med politikvinden Karla (spillet af Maria Rich) i spidsen også forsøget at finde ud af, hvad der er sket.

Med sin placering på Færøerne og handlingscentrum i og omkring Thorshavn får serien et spektakulært, smukt og storladent sceneri og en mikro-metropolisk noir-stemning forærende for en fortælling, der langt hen er ganske traditionel. Med Ulrich Thomsen i rollen som den fåmælte, handlende journalist-detektiv, som er lavet efter en klassisk skabelon fra klassiske krimier af Chandler og Hammet. Thomsen udfylder rollen godt med hele sin internationale erfaring pondus, men mangler også lidt dimensioner i sin karakter. Heller ikke Maria Rich lykkes helt med sin karakter, der virker lidt utroværdig og konstrueret. Bedre går det for skurken, de religiøse forretningsmand Ragnar (Olaf Johannesen) og birollerne, bl. a. Karlas kvindelige underordnede, spillet af Mariann Hansen.

Samlet set er serien absolut seværdig, hvis man ellers er til kriminalserier, selv om den ikke helt når det niveau, man er vant til fra engelske og svenske serier i samme genre.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

39 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62