Erindringsglimt: barndommens gruekedel

18. august 2022

En tilfældig ordveksling sendte mig tilbage til min barndoms Nygårdsvej – til dengang, min mor vaskede tøj i kælderen, sammen med de andre hjemmegående kvinder i halvtredserne og de tidlige tressere. Desværre har jeg ikke et foto af vaskekælderen og dens indretning – med gruekedlen, der var muret op i det ene hjørne ved skorstenen, vridemaskinen, som tøjet skulle igennem, inden det kunne blive hængt til tørre eller få en tur mere i gruekedlen og så videre. Men på lex.dk kan man få et indtryk af, hvordan den så ud. Vores var dog ikke helt så firkantet men var med afrundede hjørner og så vidt jeg husker med en stålkeddel med et stort rundt trælåg.

Og her stod vi så, medens min mor rørte rundt i kedlen med en stor kæp og hele vaskerummet var fuld af damp og temperaturen derefter.

Skriv en kommentar

7 har læst indlægget