Capac anbefaler: Select Captain – Roots

5. februar 2024

Siden 2014 har jeg haft den udsøgte fornøjelse af følge Select Captains musikalske rejse og udvikling. Fra at være Kristian Brokærs soloprojekt til mere band-orienterede udtryk. Og nu er Kristian og Co. tilbage igen med albummet Roots.

På de foregående plader har vi været med på en rejse gennem melankoliens fint detaljerede landskab og er nået rundt i alle dets grænseområder stort set; og musikalsk har rejsen bevæget Select Captain i retning af den komplekse stilistiske formation, der går under betegnelsen “americana”. En musikform, der samler og citerer en lang række primært amerikanske musikstilarter – fra blues, folk, country og videre til rock-and-roll og pop – i en stor gryde. Og derfor er det heller ikke voldsomt overraskende, at den nye plade netop bærer titlen Roots, altså rødder. For Select Captain, der nu er centreret om Kristian Brokær Gaardkjær og Søren Vestergaard, som står for tekster, musik og optagelse, har med dette nye album fundet en form, der godt kunne vise sig at være en foreløbig stilistisk afklaring. Og at denne afklaring har at gøre med netop de musikalske rødder.

Tekstuniverset kredser stadigvæk om en vemodig grundtone. Desværre er teksterne ikke aftrykt i albummet, men spidser man ørerne, så kan man sagtens følge teksternes stemning. Og det vil jeg overlade til andre lyttere at kaste sig over. Teksterne er på nettet – lige her.

Musikalsk er pladen som sagt musik med rødder. Og i forhold til de foregående plader er der sket et kvalitativt skred mod et mere homogent og “rent” udtryk. De ialt ti sange fremstår som ti stilistisk set homogene stykker. Ti sange, der er har et klart singer-songwriter-format med en melodiøs tæft, der gør, at de fleste af sangene aspirerer til enhver (radio)playliste med respekt for sig selv. Ja, sangene har klare popkvaliteter og fortjener at få mange lyttere blandt dem, der elsker en god popsang.

Gaardkjær og Vestergaard står som skrevet for al musikken; men de får god hjælp af Johannes Gissel på trommer som med sit diskrete, men dog markante, spil er med til at skabe den rette tilbagelænede roots-stemning. Og på et enkelt nummer – “Every Second”, der indleder pladen – er Leif Bruun med på pedal steel guitar og med til at accnetuere grundstemningen på albummet.

Samlet set er albummet et modent voksent album, der med sine iørefaldende og forførende sange demonstrerer, at Select Captain er nået rigtig langt i den lange proces mod det, der er et signifikant stilistisk udtryk. Det er et album, der fortjener at være med på dette års mange lister over uomgængelige rockplader, når vi når så langt. Og hvis man er til musik i krydsfeltet mellem singer-songwriter-kunst, pop og americana er der ingen grund til at betænke sig. Lyt til denne plade. Den fortjener det. Hermed varmt anbefalet.

 

Select Captain. Roots. Produktion: Søren Vestergaard. Soundcrest Records. Er udkommet.

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

28 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62