Capac anbefaler: Ahead – Stay Ahead

Author:

Lækker er det tillægsord, der springer frem i min frontallap under lytningen af Aheads debutalbum. Selv betegner det kollektive projekt Ahead deres musik som hiphop, jazz, soul og R&B; altså musik med dybe rødder i de afro-amerikanske og karibiske områder af New York, hvor poetisk-rytmisk tale – spoken word, rap – gled sammen med dansemusik- disco, funk osv. – og elementer af tresser- og halvfjerdsersoul og jazz og fandt en musikalsk teknologisk ramme i en blanding af analoge og digitale værktøjer. Men vi – lytterne – behøver ikke at sætte en mærkat eller kategori på den musik, der smyger sig ind og ud af ørerne, men kan bare lade os stille og roligt forføre og føre steder hen, hvor vi ikke har været før – som  lyttere.

Musikken er et kollektivt projekt, som sagt, og det fremgår af pladecoveret at tanken er endnu mere radikal og musikken er ‘udviklet…for at blive spillet live med forskellige kunstnere i mange forskellige versioner’. Og her afslører Ahead sit udspring i hip-hoppens kulturellle kontekst, hvor samfundskritik og håndfaste meninger gik hånd i hånd med musik til fødder og krop. Og af coveret fremgår det da også, at pladen indeholder ‘explicit content‘, alt ord og emner, som man i hip-hoppens hjemland ikke egner sig for umodne ører. Der rappes igennem af de medvirkende kunstnere i en lind ordflom (positivt ment), som man skal være mere end hip-hop-trænet for at få alle detaljer med. Men med nogle gennemlytninger begynder det at hjælpe gevaldigt på det.

Albummet består af ialt otte numre, men de kunne sagtens fremstå som otte aspekter af samme musikalske univers. Og det er her det med “lækker” kommer ind. For musikken på denne plade er gennemført lækker og minder et gammelt pop-øre som mit om det man engang kaldte easy listening. Det kunne selvfølgelig misforstås derhen, at der er tale om bedaget galt kantløs musak og elevatormusik, men det er langt fra tilfældet. Snarere er der tale om den form for lækkerhed, man har mødt i soul- og jazzmusikken, hvor lette,svingende rytmer – her håndteret fornemt a Mathias Fischer (trommer), Sebastian almind (bas) danner en forfinet, blød basis for et lag af melodiøs lydlandskab, her skabt af Rune Lak (Sound design) og Andreas Bergholt (tangenter, synthezisers, sampling m.m.).

Jeg kan kun anbefale, at man giver Ahead en chance, hvis man i forvejen er til hip-hop eller som overtegnede er relativt ny publikummer til hip-hop og deslige. Det er et særdeles vellykket album Ahead har fået skabt og det nærmest råber på at få flere opfølgende albums, så man som lytter får en chance for at høre, hvor det hele bevæger sig hen. Stay Ahead er et album du kan spille i alle døgnets fireogtyve timer og uanset, hvilket humør du er i. For når du først har fået pickuppen ned i rillen, skal humøret nok blive godt. Giv Ahead en chance på din afspiller og ude på de mange musiksteder i landet. Hermed varmt anbefalet fra capac.

Ahead. Ahead. Producer: Rune Lak. Blik Flak. Nordsø Records. Er udkommet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *