6. oktober 2015 arkiv

Da The Who besøgte århus – for en kort bemærkning

6. oktober 2015

[Annonce fra århus Stifttidende, 1965]

Den 26. september var det 50 år siden, The Who besøgte århus. En begivenhed, der mest huskes, fordi publikum gik bersærk og smadrede Aarhus Hallens indre. Direktør for Den Gamle By – og gammel Who-fan -  i Aarhus, Thomas Bloch Ravn, fortalte om hændelsen til Aarhus Stiftstidende. Han beretter bl.a. om Pete Townshends oplevelse af besøget:

Hans opfattelse af Aarhus var imidlertid langt fra byens selvopfattelse som en vigtig universitetsby med mange unge, ja, Danmarks næststørste by og med både Den Gamle By og Aarhus Festuge. Her skal man huske, at Pete Townshend bor i London og er født og opvokset dér. For ham var det naturligt at opfatte en lille by som Aarhus som »a farming area«, altså et landbrugsområde, og han opfattede det publikum, der smadrede Aarhus-Hallen som »young farmers« – et ret barsk og kontant publikum, tilføjer han.

Læs resten af historien på bladets hjemmeside.

TPP, TTIP, TISA – forkortelser af stor betydning for dit liv

6. oktober 2015

En af gårsdagens vigtige nyheder endte langt nede på nyhedslisten. Nemlig at 12 stillehavsnationer – Australien, Brunei, Canada, Chile, Japan, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapore, USA og Vietnam – har indgået den såkaldte frihandelsaftale TPP, selv om der stadigvæk er tvivl om aftalens præcise indhold. TPP – forkortelse for Trans-Pacific Partnership – er sammen med TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) og TISA (Trade in Services Agreement) er aftaler, der vi ændre det vi til daglig kalder “markedet” radikalt. Og samtidig vil aftalerne, hvis de ellers kommer i hus, få negativ effekt på de europæiske demokratiers fungeren, idet de vil begrænse de nationale regeringers muligheder for at regulere, hvad der sker på markedet, når det drejer sig om handel, investering osv. Jeg har tidligere skrevet om den betydning TISA vil kunne få for vores verden – og det er mildest talt skræmmende, hvis sådan noget som demokrati og folkelig indflydelse betyder noget for en. Heldigvis er der stor folkelig modstand mod disse aftaler. I dagbladet Information kan man således læse, at 500 europæiske ngo’er i morgen afleverer hele tre millioner underskrifter i protest mod TTIP til EU-kommissionen. Samtidig kan bladet fortælle, at forhandlingerne mellem USA og EU om netop den aftale trækker i langdrag. Men stillehavsnationernes vedtagelse af TPP kan være med til at sætte skub i forhandlingerne, fortæller Information.

Men hvad drejer det hele sig så om? Det var Wikileaks, der først fik fat i dokumenter fra disse forhandlinger. Forhandlinger, der meget sigende er foregået i allerdybeste hemmelighed, og som kun – indtil Wikileaks-afsløringerne kom frem – har været sparsomt omtalt i medierne. I nedenstående video forklarer folk bag Wikileaks, hvad det hele drejer sig om. Brug 8-9 minutter af din tid på den og bliv meget klogere på, hvad disse aftaler kommer til at betyde for ikke blot økonomien men vores liv i de kommende mange år. Det er ret rystende, mildest talt.