17. juli 2020 arkiv

Post-corona: Er danskerne blevet mere kulturelle?

17. juli 2020

Selv om jeg godt havde læst og hørt, at danskerne for tiden overrender landets museer og kulturinstitutioner, så besluttede jeg mig alligevel for i går på min cykelrundtur i det indre Århus at slå vejen forbi Den Gamle By for at hente det årskort, som jeg havde købt lige før coronanedlukningen af Danmark fandt sted. Men ak og ve, det kunne jeg godt have sparet mig. Aldrig har jeg set så lang en kø ved Den Gamle By. Og den voksede støt de per minutter, hvor jeg stod ved cyklen og overvejede min sag. Det endte med at jeg cyklede hjem med uforrettet sag.

Og undervejs hjem tænkte jeg, at måske var danskerne blevet lidt mere kulturelle hen over coronakrisen? Når man nu aligevel skal arbejde hjemmefra og ikke kan slippe ud af familiens fangarme, og når man nu alligevel ikke kan komme på charterferie med grisefest osv., så kunne man jo alligevel se, hvad der gemmer sig bag de mure, man aldrig tidligere har haft interesse for. Dernæst tænkte jeg, at – hvis det er rigtigt – så ville der være en opportun lejlighed for alle de små, oversete kulturinstitutioner for at få besøg. Det kræver blot lidt reklamevirksomhed (hvor er i DR og TV2!?). Så kunne små museer som Københavns bymuseum, Esbjerg Museum osv. også få del af publikumskagen. Men inden jeg fik tænkt tanken helt til ende, var jeg hjemme igen, hvor optimismen med hensyn til danskernes nye kulturvaner dalede lidt igen

og jeg kunne ærgre mig lidt over at have købt det årskort.

Martin Henriksen, Facebook og ytringsfriheden

17. juli 2020

Det tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, har gjort sig bemærket på det sociale medie Facebook med et indlæg, hvor han taler imod, at man som dobbelt statsborger (i det aktuelle tilfælde: dansk og afghansk statsborgerskab) skal kunne arbejde for Udlændingestyrelsen. Jeg er på ingen måde enig med Henriksen, hverken i dette synspunkt eller hans holdninger i øvrigt.
Nu er der så sket det, at det sociale medie, Facebook, har slettet Martin Henriksens indlæg. Med andre ord har firmaet Facebook udøvet censur af Henriksens grundlovssikrede ytringsfrihed. Det er endnu et eksempel på, at et stort amerikansk og globalt selskab overtrumfer national lovgivning efter behag. Tidligere har Facebook bl.a. grebet ind over for fotos med “nøgenhed” og lignende. Det burde ikke være sådan, og danske politikere burde tage afstand fra og kritisere Facebooks selvbestaltede, overstatslige censurmyndighed. Og i stedet retsforfølge Martin Henriksen for det angiveligt diskriminerede indlæg.
Desværre er vi inde i en periode, hvor store internationale selskaber – typisk store mediefirmaer som Google, Apple, Facebook, Twitter m. fl. – i kraft af økonomisk styrke og medial indflydelse – er i stand til at sætte sig ud over lokale, nationale (men også supernationale, fx EU) lovgivninger og dermed også demokratiske spilleregler. Og det vil kræve super- og transnationale tiltag at bremse den udvikling, fx gennem en international lovgivning for internettet som respekterer de enkelte landes lovgivninger og demokratier.

Opdatering: I dag lørdag d. 18. juli meddeles de så, at Facebook erkender at fjernelsen af Henriksens indlæg var en fejl.

I dag blev opslaget fjernet af Facebook, men Facebooks kommunikationschef i

Norden

, Camilla Nordsted, oplyser nu til Ritzau, at det var en fejl.

– Vores

retningslinjer

har til hensigt at ramme den rette balance mellem på den ene side at værne om

ytringsfriheden

og på den anden side forhindre hadefuld tale.

– Efter nærmere gennemgang har vi vurderet, at opslaget her fejlagtigt blev taget ned, og det er nu tilbage på platformen, udtaler Camilla Nordsted i et skriftligt svar.

Spørgsmålet er så, om det ændrer ved det basale. Facebook vil både værne om ytringsfriheden og bekæmpe ‘hadefuld tale’. Problemet er blot, at også hadefuld tale er omfattet af ytringsfriheden, hvis man tager lovens ånd alvorlig. Nej, problemet er først løst, når Facebook overlader det til de rette instanser at vurdere om der er begået noget ulovligt.