25. juli 2020 arkiv

Tyggegummimusikkens gyldne år

25. juli 2020

På Youtube kan man være heldig at finde en (slags) dokumentar med titlen The Golden Age of  Bubblegum Music. Altså om tyggegummimusikkens gyldne år i sidste halvdel af tresserne med navne som The Monkees, The Archies, Ohio Express og 1910 Fruitgum Company. Og selv om udsendelsen ikke er specielt god, når man lige ser bort fra en tur gennem mange af de sange, der tilhører genren, så får den dog slået en pæl gennem den misfortåelse, at tyggegummimusikken var dårlig.

Nej, det var en kommerciel musikform, der rettede sig mod børn og teenagere (dengang en voksende forbrugergruppe). Den var designet: Man hyrede nogle af de bedste sangskrivere i perioden (fx Neil Diamond) til at skrive enkle, fængende popsange med sangtekster, der ikke bød på de store udfordringer, og så engagerede man nogle af de bedste studiemusikere til at levere varen. Forgrundsfigurerne behøvede ikke at være rigtige bands, men kunne fx være tegneseriefigurer eller tv-stjerner, sammensat til lejligheden. Og genren blev en kæmpesucces og gjorde det, den skulle: Tjene penge til pladeselskaberne. Men dybest set gjorde tyggegummimusikken blot det, som populærmusikken altid har gjort: Levere hits, der fik pengene op af lommerne på de unge. Og først og fremmest til fordel for musikkens bagmænd.

A fucking bitch

25. juli 2020

Jeg har en lille drøm om, at denne unge kvinde fra New York engang bliver præsident i USA. Alexandria Ocasio-Cortez er ikke alene politisk begavet og en af Bernie Sanders’ strålende efterfølgere, men hun er også modig, frygtløs, skarp og velargumenteret, når hun – som i denne video – klæder en anden politiker af til skindet og udstiller den kulturelt forankrede misogyni i guds eget land. Hvor ville det være dejligt, hvis vi havde bare en kvindelig dansk politiker, der kunne matche hende.

Alison Krauss – 49

25. juli 2020

En anden savnet musikdame er Alison Krauss, der lod høre fra sig for tre år siden. Hun har desværre ligget lidt på den lade side de senere år. Og det er en skam med det talent og den stemme. Måske coronapandemien kan få hende på andre tanker… Vi får se. Her fortolker hun en gammel Beatles-sang..

Kathleen Edwards live: Options Open

25. juli 2020

Det er efterhånden otte år siden, Kathleen Edwards var forbi Århus og give koncert. Og hun må gerne komme igen, så snart coronaen gør det muligt. Indtil da må jeg nøjes med de optagelser, hun får lavet derhjemme.

50: Traffic – John Barleycorn must die

25. juli 2020

I starten af 1970 var Traffic faktisk gået i opløsning. Steve Winwood var i Blind Faith (og lidt i Ginger Bakers Airforce), Dave Mason var (igen) gået sine egne veje, Chris Wood og Jim Capaldi havde travlt som studiemusikere. Men så opløstes også Blind Faith og Winwood ville lave sin første soloplade.

Men sådan kom det ikke til at gå. Winwood inviterede nogle af sine gamle Trafficvenner i studiet og så var Traffic i realiteten gendannet for en stund.

Titelnummeret viste, at Winwood og vennerne var påvirket af den folkbølge, der løb ind over Storbritannien omkring 1970 med navne som Fairport Convention og Pentangle. Men ellers var det bandets jazz- og bluesinspiration, der også prægede denne plade.