Gåden ABBA

27. juli 2018

. “Intellectually, I can understand the huge figures of sold records. But emotionally, it is difficult to grasp that it has meant a lot to a lot of people. You and I are sitting here talking about it this – something I thought would be gone in oblivion two years after we split up. I still don’t know how it happened, but I’m grateful.” [Björn Ulvaeus om ABBAs succes]

I forbindelse med gendannelsen af ABBA citeres Björn Ulvaeus for ovenstående [ på BBC]. Og det er svært ikke at give ham ret. Der er mange ting, der er til at forklare og forstå. Fx antallet af solgte plader eller den manipulerende indflydelse på forbruget, som reklamer og markedsføring kan have. Derimod kan det være meget sværere at forklare, hvorfor et bestemt stykke musik kan have en dyb følelsesmæssig betydning for mennesker. Og ingen tvivl om det: ABBA fik med mange af deres sange en kæmpestor betydning for mennesker, der lyttede til dem. Lige som The Beatles gjorde. Eller Beach Boys. Eller… Selv om hjerneforskere, kognitionsditto og psykologer forsøger, så er de svært at forklare. Lige som det er svært at forklare, hvorfor nogle mennesker kan skrive den slags musik. Musikken har en magisk kraft, som griber os og forfører os – og som vi til stadighed kan undres over. Dybt.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

47 har læst indlægget
14,152