Tv-krimier – en slags status i august

13. august 2020

Nej, der er ikke højvande i tv-krimiafdelingen af DR for tiden. Selv om solide Inspector Morse-“ripp-off” Lewis kører endnu engang over skærmen (og tåler et gensyn) og Vera er i gang med de seneste, også meget solide, afsnit, så ser det lidt sløjt ud. Er der ikke noget nyt på vej fra britisk t, må man spørge?! Hvornår kommer der nye serier, der kan leve op til Vera, Banks, Endeavour og så videre?

For briterne har længe været mindst en hestemule foran andre lande, når det gælder kriminalserier, der matcher, ja overgår, de litterære forlæg. Så jeg håber virkelig, at corona og Brexit ikke forpurrer noget her.

Men lidt er der da at fornøje sig på, oven i Vera og Lewis. Det drejer sig især om den irske miniserie Acceptable Risk, der kører endnu på DR2 (og som kan ses på DRs hjemmeside). En udspekuleret historie om Sahra Manning, der vil finde sin nye kærestes mordere. Sahra og kæresten har begge arbejdet i et stort medicinalfirma, og det viser sig lidt efter lidt at mordgådens løsning skal findes netop i firmaet. Og værre bliver det af, at Sahras første mand, der også var ansat i firmaet, også er død ved mystiske omstændigheder, der peger på endnu et uopklaret mord. En serie, der bygger både på et korrupt firma, korrupte politikere, korrupte politifolk og familiemedlemmer og bekendte, der ikke alle har helt ren mel i posen. Det er en fremragende serie, der helt lever op til niveauet med hensyn til djævelsk udtænkt plot, stram fortællestil og overbevisende skuespilpræstationer (ikke mindst af Elaine Cassady i hovedrollen).

Men også vores naboer på Island kan de noget med krimier. Og de seneste par onsdage har DR1 vist Flateyjargátan, der på dansk har fået den lidt gumpetunge titel Øen og gåden. En historie om den unge kvindeoprørske forsker Jóanna, der vender tilbage til sin hjemø Flatø med sin søn for at bo i faderens hus og løse den gåde, som faderen i sine sidste mange år havde forsøgt at løse – og måske havde fundet en løsning på. En gåde, der er indskrevet i et af de berømte islandske håndskrifter. Det bliver en kompliceret mordgåde, da en dansk forsker myrdes umiddelbart efter begravelsen af Jóannas fader. Mordgåden kompliceres af, at politimanden Brynar forsøger at hænge Jóanna op på mordet, fordi hun er mor til Brynars søn. Historien tilsættes en  portion lokalkolorit med indbyrdes stridigheder mellem de lokale myndigheder, en lille sag om hustruvold, tvangsauktion og gæld og en strid mellem Jóanna og Københavns universitet, der vil have udleveret faderens papirer.

Historien fortælles lige ud ad landevejen med nogle få flash backs og solidt skuespil. Og med den særlige stemning, der opstår, når handlingen foregår på en islandsk ø og i en islandsk kulturel kontekst. Absolut værd at bruge nogle timer på.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 kommentarer

  1. Uffe kommentarer:

    Må jeg tilføje noget at det bedste i den afdeling, jeg længe har set, den norske thrillerserie Twin, der kan streames på dr.dk:

    ‘De enæggede tvillinger Erik og Adam finder et surfparadis ved den norske kyst. 15 år senere har de valgt hver sin vej i livet. De to brødre er knap nok på talefod, og da surfbumsen Erik opsøger familiemanden Adam, får det fatale følger.’

    Normalt er jeg ikke nogen bingewatcher, men her så jeg mig nødsaget til at sluge flere afsnit ad gangen af bare spænding.

  2. capac kommentarer:

    @Uffe: Jeg er slet ikke rigtig kommet i gang med streaming. Måske har jeg en indre modstand mod det. Og i går aftes slog det mig, at jeg måske ser for meget fjernsyn (et gammelt problem) og burde skære mere ned på det. Måske erstatte tv-kiggeriet med nogle dvd-lån fra biblioteket? Nå.men Lewis i går var nu meget god. Ondskab, konebytteri, gamle døende universitetsprofessorer og en Lewis der kommer på tværs af chef Jean Innocent (hvordan kan hun dog hedde det?!).

Skriv en kommentar

18 har læst indlægget
14,412