15. juni 2023 arkiv

Der var engang en krig – eller var der?

15. juni 2023

En modoffensiv fra Ukraine mod Rusland er i gang. Eller måske ikke. Måske, måske ikke. Og TV2 nyhederne har sendt et rapporter ud på et felthospital for at berette om de tragiske hændelser, der sker ved fronten. Og vi får at vide, at modoffensiven gør fremskridt – eller måske ikke alligevel. For det kniber gevaldigt med dokumentationen, for Rusland fører deres egen progaganda-krig, medens Ukraine har lukket ned for den vestlige presses adgang til informationer. Så hvad ved vi egentlig om, hvad der sker med al den isenkram, de vestlige lande har sendt til Ukraine? Og journalisten understreger, at folk i almindelighed er genstand for masser af misinformation. Måske er vi det, men hvem ved? Journalisten, der ikke kan bekræfte sine egne informationer? Eller hvem så?

Som den franske filosof Jean Baudrillard var inde på i forbindelse med krigen i Irak, så foregår den krig, vi har adgang til på tv og på de sociale medier. Hvor krigen, altså den rigtige krig, hvor mennesker dør og såres dagligt, ikke foregår. Vi er genstand for gøglebilleder, som vi ikke rigtig kan tro på og i hvert fald ikke med sikkerhed bruge til ret meget. Og det ændrer mange billeder, film og ord ikke på.

Med internettets fremmarch og udbredelse er den klassiske presses rolle blevet forandret radikalt. Og brugerne – os, der bor og lever i de såkaldte vestlige demokratier – er i en situation, hvor vi konstant må leve med tvivlen og mistroen over for de budskaber og oplysninger, vi bliver præsenteret for – selv om de gentages i det uendelige i al deres usikkerhed. Måske vil vi opleve en dag, hvor pressen som vi kendte den slet ikke eksisterer mere og al information er overladt til såkaldt sociale medier og lignende, som vi i udgangspunktet ikke kan stole på overhovedet. Så må man bare sige: Velkommen til den fagre, nye (mis)informationsvirkelighed.

Apropos: En anden historie om Ukraine og konflikten – hør lektor ved Forsvarsakademiet fortælle om konfliktens for-historie – her. Han kommer ikke omkring alle aspekter (fx USAs spegede rolle), men får problematiseret mange ting i Vestens opfattelse af konflikten.

Dagens regn

15. juni 2023

Da jeg var ude og “nifle” (Shu-bi-duask) med min hund her til morgen, så skete det mirakuløse, at der faldt en meget let regn. Og så er der ikke langt til Paul Verlaine og hans berømte digt om regn, hjerter o.a.:

Il pleure dans mon cœur

Comme il pleut sur la ville ;

Quelle est cette langueur

Qui pénètre mon cœur ?

 

Ô bruit doux de la pluie

Par terre et sur les toits !

Pour un cœur qui s’ennuie,

Ô le chant de la pluie !

 

Il pleure sans raison

Dans ce cœur qui s’écœure.

Quoi ! nulle trahison ?…

Ce deuil est sans raison.

 

C’est bien la pire peine

De ne savoir pourquoi

Sans amour et sans haine

Mon cœur a tant de peine !

Jeg husker ikke, om der findes en dansk oversættelse, men ellers kan man jo forsøge sig med oversættelsesprogrammer på nettet.

Og så alligevel. Projekt Runeberg gemmer på en gammel fordanskning af Johs. Jørgensen fra Tilskueren

1901. En gendigtning “efter Paul Verlaine”, men ganske ferm. Læs den her.