Capac anbefaler: Svin – Missionær

Author:

Københavnerbandet Svin (Lars Bech Pilgaard: Guitar, Henrik Pultz Melbye: Tenorsax, karinet, Thomas Eiler: trommer og Adi Zukanovic: tangenter) har været en tur på Island, hvor de i det kendte Sundlaugin studio (Sigur Rós) har indspillet deres nye album Missionær. Og turen til det kolde nord sætter sit præg på pladen. Helt ud i coveret, der viser grå-blå indtryk fra havet og himlen, der omfatter øriget mod nord, mærker man den indflydelse det afsides pladestudie har haft.

Og indflydelsen stopper ikke ved det ydre. Også pladens indhold, musikken, bærer et kraftigt indtryk af den geografiske lokation. Men også af den lyd, som Sundlaugin har skabt for en lang række – fortrinsvis islandske – kunstnere med post-rockerne Sigur Rós i spidsen. Det er ikke tilfældigt at studiets lydtekniker Birgir Jón “Biggi” Birgisson står for lydsiden på Missionær.

Hvorfor pladen kaldes Missionær skal jeg lade være usagt. Men man kunne tænke sig, at det er for at sætte ord på en musikalsk mission, som Svin er ude på. At Svin måske med den nye plade, der adskiller sig fra deres tre foregående, ønsker at slå et slag for en musik, der ikke vil behage lytterne med genkendelig pop eller ditto rock, men med forkærlighed kaster sig over støjrockens rigt facetterede landskab og specielt den afkrog af noise-rocken, som søger at skabe rum for store følelser og stemninger. En slags moderne støjende mood-music.

I hvert fald er det det Svin gør på pladen. Med forkærlighed for repetitive og til det monotone grænsende langt trukne, svævende og cirkulerende lyde fra diverse tangentinstrumenter, der afløses, suppleres af små intense stykker af næsten velgørende og iørefaldende postrock med huggende guitarer og saksofon lader Svin de i alt seks numre danne en konceptuel enhed af en egen betagende og også lidt skræmmende skønhed.

Med Missionær har Svin (be)vist, at der også er god plads til forførende noise-post-rock i Danmark, og at islændingene ikke er alene om at skabe den stilart. Hermed anbefalet.

Svin. Missionær. Produktion: Svin og Anders Bach. Pony Records. Udkom d. 21. oktober

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *