Den gamle telefon

18. oktober 2020

Tv-kiggeri kan føre til mange sjove samtaler. Forleden kom fruen og jeg til at snakke om de britiske kriminalseriers formidable evne til at genskabe den tid, som handlingen foregår i. Lige fra gader og huse til de mindste ting i lejligheder og andre rum. Og specielt en ting fangede vores opmærksomhed. En af personerne (jeg husker ikke hvilken serie det var, muligvis Father Brown) tager rører på en telefon og drejer forsigtigt nummeret på drejeskiven. Bare lyden af drejeskiven, der bevæger sig, sendte os ned af erindringens boulevard (og det er forstærket af, at fruen i sin ungdom var ansat ved Jysk Telefon).

Og jeg måtte tænke på mine forældres sorte bakkelittelefon, der for det meste stod på en teaktræshylde i entreen, lige ved døren ind til stuen. Jeg har ofte ringet op og taget telefonen. Røret var tungt og lå godt i hånden. Lyden var også god. Og så var der – for mine forældre var rygere – rester af cigarettobak i talerøret og i hullerne på drejeskiven. Det var ikke noget, der betød noget dengang, hvor rygning var helt almindeligt i danske hjem.

Når jeg selv håndterer min smartphone, der mere er en computer end en regulær telefon, kan jeg godt gribe mig i at savne den gamle telefon og den adfærd, der var knyttet til fastnettelefonen. Men det skyldes nok, at jeg er ved at være et gammelt nostalgisk fjols…

2 kommentarer

  1. Uffe kommentarer:

    Hørt! Jeg har det på samme måde med min Mac vs. min gamle IBM kuglehovedskrivemaskine …

  2. capac kommentarer:

    @Uffe: Åh ja, skrivemaskiner. På et tidspunkt havde jeg et lille program installeret, der simulerede lyden af en gammeldags skrivemaskine. Jeg har skrevet om min gamle Brother-maskine, der fulgte mig de første år på universitetet, og jeg har endnu nogle af de opgaver, jeg skrev på den. I nogle svage øjeblikke overvejer jeg sågar at købe en maskine – fx IBM med kuglehoveder – bare for at mærke fornemmelsen og se om tifingersystemet sidder i fingrene endnu. Men af pladshensyn har jeg kunnet holde trangen i ave – endnu. Det har selvfølgelig alt sammen noget at gøre med, at man er blevet en ronkedor og kan huske den teknologi. Når jeg ser de unge, der får en smartphone i dåbsgave, så ved jeg bare, at de er gået glip af så meget…

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

54 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62