Ukraine – for en kort bemærkning

24. marts 2022

I går var jeg så uforsigtig at se tv-avisen på DR. Det skulle jeg ikke have gjort, hvis jeg havde tænkt mig om og ville undgå at blive unødigt provokeret. Men jeg gjorde det, som nævnt. Og i nyhedsstrømmen om ‘krigen i Ukraine’ var der en om den amr. præsident Joe Biden, der var på vej til Europa for at mødes med de vestlige regeringschefer. Og på vej ind i flyet bliver han så spurgt af en amr. journalist, hvad han mente om rygter om, at russerne ville bruge kemiske våben. Hvortil præsidenten udtalte, at det var ‘en reel trussel’.

Præsidentens udmelding blev fulgt op af en rapport fra en af tv-avisens udsendte i Ukraine, der kunne supplere med en oplysning om, at der gik rygter om, at russerne havde brugt fosfor (eller lign.), men at det ikke var blevet bekræftet. – Altså: bruger russerne kemiske våben!?

Eksemplet er et eksempel på, hvordan den vestlige propaganda virker. Man løber med en halv vind – den amr. præsident bekræfter et rygte – der så viser sig at være mindre end det. Propaganda kommer af latin propagare ‘forplante ved podning, stiklinger m.m., udbrede’. Og den danske ordbog uddyber: “information, ofte usand eller ensidig, som udspredes for at påvirke andre til at tænke, mene, føle eller gøre noget bestemt”. Og det er, hvad der skete i dette eksempel. En ikke-information plantes i seernes sind, og vi sidder tilbage med den ubehagelige fornemmelse af, at Putin og hans soldater nu er i gang med at udrydde ukrainerne med kemiske våben. Men det er kun et uverificeret rygte, som den amr. præsident kaldt en reel trussel. Ingen håndfaste beviser. Kun journalistisk medløberi.

Som tidligere skrevet er jeg modstander af denne krig og af Putins imperialistiske politik. Men jeg ønsker mig en presse, der holder sig til oplysninger, der faktisk kan bekræftes, og som forsøger at forholde sig nuanceret og kritisk til de informationer, der kommer fra begge sider af krigen. Det er i vores alle sammen interesse, at vi ikke bliver ofre for misinformation og propaganda.

4 kommentarer

  1. Hugin kommentarer:

    @Capac:
    Ja man optrapper konstant retorikken omkring Ukraine i de Danske medier, de løber med på hvad som helst, det lyder efterhånden mest som Vesten bevidst gøder grunden for at gribe ind militært.
    Det er Amerikansk propaganda masseødelæggelsesvåben om igen, løgn og latin fra ende til anden.
    Vi Danskere bliver både fyldt med misinformation og propaganda, det er Anders Fogh om igen, og man vader i med begge ben.
    Det er beskæmmende at høre på de Danske medier føj det er uværdigt.

  2. capac kommentarer:

    @Hugin: Ja, hvis man skulle være lidt grovkornet, kunne man måske sige, at pressen forsøger at opruste befolkningen moralsk til et krigsscenarie. Man lufter tanken om atomvåben og kemisk krigsførelse – uden andet at støtte sig til end Putins omtale af atomvåben som noget, der ikke kan udelukkes, hvis Rusland føler sig truet. Men har de grund til at føle sig truet nu? Nato og Vesten sanktionerer og rasler med våbnene, men holder ellers igen. Ingen flystøtte til Ukraine, ingen direkte intervention i Ukraine – for man ønsker ikke at provokere Vladimir. Så den vestlige pressepropaganda (jeg kan ikke finde bedre ord for det, der foregår) handler om moralsk oprustning (vi har set det før). Og her gælder alle kneb – løgne, halve sandheder, ubekræftede informationer osv. Det mærkelige er – set herfra – at der ikke er nogen, der på skærmen forsøger at modgå hele denne indoktrinering. Der må sgu da være nogen – og blandt journalisterne – der brænder inde med nogle punkterende spørgsmål. I hvert fald må man håbe, at eftertanken kommer, når engang krigen får en ende. Der er stof nok til en Cavlingpris.

  3. Hugin kommentarer:

    @capac: Cavlingpris jeg vil skyde på at krukkerne allerede er blevet skoldet så de er klar til syltning, det går nok med dette som med de undersøgelser der skulle foretaget af vores sidste Anders Fogh krig, det blev ikke til meget Cavlingpris, sørgeligt men sandt.
    Vi beskylder Russere og Kinesere for at ensrette deres medier at være styret, men jeg kan med min bedste vilje ikke se forskel på vores, de er så Amerikaniserede så man skal anstrenge sig, for ikke at få Colaen galt i halsen, eller bække sig af for mange Burgere.
    Jeg er desværre bange for at de journalister der eventuelt ville have kritiske spørgsmål til det der foregår, ikke er ansat på DR mere de er luget ud.

    TV2 er jo en borgelig kanal og har været det fra start, så det passer jo deres verdensbillede, så der forventer jeg ikke kritik men det modsatte medløberi.

    At der er stof nok til op til flere undersøgelser har du så sandelig ret i, men lur mig om ikke syltekukkerne ikke er gjort klar.

  4. capac kommentarer:

    @Hugin: Javist. Russerne propaganderer og kineserne med. Der er intet nyt i det. Og det er vel forventeligt med to autoritære styrer – . At Vestens presse ikke er en tøddel bedre, men forsøger at dække sig ind under floskler om demokrati og deslige, ja det ændrer ikke ved, at borgerne i Vesten ikke får den kritiske og reelt informative journalistik, de fortjener og behøver. Men måske er den tid, hvor idealer om dybdeborende, kritisk journalistik er forsvundet ud i æteren sammen med de (a)sociale mediers indtog!? Jeg har en tidligere kollega, der læste på journalisthøjskolen omkring 2000, og hun fortalte mig, at hendes studiekammerater kun havde et ønske: At blive studievært på DR eller TV2. Og hvis det er ambitionsniveauet, så er der sgu ikke noget at sige til, at vi ligger som vi ligger…

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

35 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62