Efb – Esbjerg forenede boldklubber – i 2. division

Author:

Når man som jeg har fulgt sin hjembys fodboldklub gennem mere end fem årtier og har det som mange fra min generation, hvor man holder med sin hjembys – eller måske endda sin hjemby-bydels klub – uanset, hvordan det går, så giver det et lille rif i fodboldhjertet, når klubben rykker helt ned i 2. division, sådan som tilfældet er med Efb i år.

Så hjælper det ikke meget at fremhæve de gyldne tider i 1960’erne og 1970’erne, hvor klubben vandt flere mesterskaber, pokalturneringer og internationale kampe, var leveringsdygtig i dygtige landsholdsspillere og professionelle fodboldspillere, havde gode trænere og forstod at opbygge en klubkultur, der kunne sikre succes på den lange bane. Faktum er, at sådan er det ikke lige nu. Og forklaringen er også til at få øje på.

Nedturen begyndte for alvor, da en række amerikanske investorer ved navn Pacific Media Group, der har specialiseret i opkøb af fodboldklubber, købte sig ind i klubben. Investorer, der fra første færd gjorde det klart, at de ville bestemme, hvordan der skulle spilles fodbold i Esbjerg og hvilke mål, der skulle være. Og det blev også hurtigt tydeligt, at investorerne ikke havde nogen som helst forståelse for den lokale kultur. Hverken den danske, den esbjergensiskse eller fodboldklubben. Det blev overtydeligt, da de ansatte den tyske træner Peter Hyballa, hvis træningsmetoder hurtigt viste sig at være mere destruktive end det modsatte. Det førte til skandaløse tilstande, der til sidst endte med Hyballas fyring og en masse mere eller mindre bekræftede rygter om psykisk og fysisk vold og lignende. Og uroen om holdet, hvor der foregik store udskiftninger, betød, at resultaterne på banen udeblev. Og lidet hjalp det at ansætte andre trænere. Efter Hyballe, der stoppede i 2021, har der været fire trænere, hvoraf ingen har formået at ændre kursen mod bunden. Og det kan alene tilskrives de bestemmende investorers “fodboldfilosofi”. Også i andre af Pacific Media Groups klubber i Europa går det den forkerte vej.

Det eneste positive ved den aktuelle situation er, at  lokale forretningsfolk arbejder for at få købt Pacific Media Group ud af klubben for at begynde på en frisk, dvs. en ny opbygning af førsteholdet på det værdigrundlag, der i årevis har været i klubben. Når og hvis det lykkes at få udmanøvreret amerikanerne skal Efb nok komme på rette kurs igen, selv om det kan komme til at tage lang tid. Og læren af den historie må være, at penge og foldboldskultur ikke altid går hånd i hånd. Fordi man ejer en klub betyder ikke, at man også forstår og formår at få klubben til at fungere som fodboldklub.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *