Capac anbefaler: Maria Elizabeth – Prins

31. maj 2022

I 2013 havde jeg fornøjelsen af at anbefale Maria Elizabeths andet, dansksprogede album Se med hjertet og i 2018 hendes engelsksprogede Circle the Woods. Og jeg fremhævede Marias styrke, der lå i meningsfulde, enkle tekster, en fin, feminin stemme og nogle popsøde sange.

Og det er da også disse kvaliteter, man som lytter møder på Maria Elizabeths nye album, der bærer den korte titel Prins. Denne gang er teksterne af en ganske særlig art, idet kunstneren har indgået et samarbejde med forfatteren Ib Michael og har transformeret dennes roman Prins (1997) til en række sange. Resultatet er blevet en slags hybrid mellem en popplade og en e-bog, idet forfatterens stemme undervejs dukker op som oplæser. I Michaels roman har Elizabeth fundet både et tema – den grænseløse kærlighed, der rækker ud over dødens horisont – og en sproglig, lyrisk musikalitet, det var oplagt at omsætte til sange. Og sådan er det blevet.

Teksten får selvsagt en central placering, og det afspejler sig også på den måde, at musikkens arrangementer har en næsten nødtørftig, sparsommelig karakter, hvor antallet af instrumenter er begrænset til et absolut minimalt nødvendighed. Fx finder man i den første sang “Hun stammer fra de) dybe fjorde” ud over stemmerne, en ukulele, en cello, piano og bas. Og begrænsningen eller sparsommeligheden kommer teksterne til gode. De står klart i lydbilledet, og man behøver ikke – hvilket er tilfældet for mig – at kende Michaels roman for at få udbytte af sangenes tekstunivers.

Prins adskiller sig nok en anelse fra de to andre plader ved ikke at besidde helt den samme oplagte, direkte popkarakter. Her er der indgået et kompromis med litteraturens anvorstyngde, og det er mundet ud i et album, der nok appellerer til pophovedet blandt lytterne, men også til dem, der elsker en læseværdig roman og måske er forvænt med at lytte til romaner i audioformatet. Så der er chance for, at Maria Elizabeths nye plade når ud til en ny lyttergruppe. Det må man håbe, for det er et spændende og anderledes projekt Maria Elizabeth har kastet sig over denne gang – og det fortjener at få mange lyttere. Hermed anbefalet.

Maria Elizabeth. Prins. Produceret af: Maria Elizabeth. Gateway Music. Er udkommet.

En Engel

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

86 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62