Fredsforhandlinger er en realistisk mulighed

26. februar 2023

I medierne hører vi stort set kun om de initiativer, som USA, NATO og EU tager. Men Vesten udgør kun en ganske vist magtfuld, men lille del af verden. Vi glemmer de mange andre lande i verden, som i stigende grad gør krav på økonomisk og politisk indflydelse. Husk på, at 35 lande undlod at stemme, da en resolution, der fordømte Ruslands invasion, var til afstemning i FN’s Generalforsamling. Mange lande i det globale syd har en helt anden tilgang til konflikten og ønsker ikke, at krigen skal fortsætte, siger Susanne Possing. [Arbejderen]

Som skrevet, så domineres debatten om konflikten i Ukraine af militarisering. Hvor mange og hvilke våben, der skal sendes til Ukraine for at holde ukrainernes krigsføresle i gang og helst med succes. Og jeg har efterlyst et andet – frederligere fokus. Og heldigvis findes der andre toner – også i danske medier. Et smukt eksempel er det lille medie Arbejderen, hvor signaturen ml@arbejderen.dk slår til lyd for fredsforhandlinger, understreger, at langt fra alle lande er med på militariseringsbølgen (fx har den brasilianske præsiden Lula afvist at sende våben og har taget initiativ til at kontakte lande med fredens som førsteprioritet – fx Kina, Indien og Indonesien – med henblik på at få startet en fredsforhandlingsproces) og at der faktisk er mange mennesker og organisation, der arbejder for fred. I artiklen interviewes to personer, der forsker i freds- og konfliktløsning. Læs artiklen her (og man behøver ikke at sympatisere med hele Arbejderens ideologiske grundlag for at få meget ud af sådan en artikel).

 

Nej til oprustning – Ja til bæredygtig sikkerhedspolitik

(Her kan du også skrive under på en protest mod folketingets ønske om at bruge 18 milliarder på millitæret)

Rådet for international konfliktforsking – RIKO

Et flertal  (60%)  af amerikanerne ønsker en hurtig, diplomatisk løsning på konflikten i Ukraine.

Og noget tyder på, at amerikanerne har en grænse for, hvor længe de vil være med til at poste penge i konflikten i Ukraine.

2 kommentarer

  1. Hugin kommentarer:

    Capac: Fint at der begynder at ske noget, og at nogen begynder at tage til genmægle mod det krigsvanvid som præger de Danske medier, og vore krigsliderlige politikere, det er på tide den krig bliver stoppet, og fint med den mulighed for at protestere mod vanviddet, via blandt andet din link: Nej til oprustning – Ja til bæredygtig sikkerhedspolitik

  2. capac kommentarer:

    @Hugin: Ja, og fint med et perspektiv uden for USA-Europa-centrum. Vi lever i en nye tid, hvor USAs rolle ikke længere er
    “verdens politibetjent” og hvor europæerne skal finde deres egne ben at stå på og ikke længere bare være underdanige undersåtter den storebroder USA.

Skriv en kommentar

27 har læst indlægget