Dødsfald: David Lindley – 78 år

4. marts 2023

Det er de særeste ting, man kan huske fra forne tider. Således læste jeg engang for mange år siden – om guitaristen og musikere David Lindley – at han boede et isoleret sted i et amerikansk sumpområde, hvor han i sit træhus spillede roots-reggae meget højt fra store højtalere. Jeg kom straks til at huske på anekdoten (aner ikke om den har hold på sig…), da den triste meddelelse om Lindleys død tikkede ind for kort tid siden.

Lindley blev kendt for et større publikum, da han i de tidlige halvfjerdsere blev en af de toneangivende medspillere i miljøet omkring Linda Ronstadt og (ikke mindst) Jackson Browne. Laurel Canyon-netværket med andre ord.

Han havde da allerede gjort sig bemærket som grundlægger af de amerikanske psykedelisk orienterede band Kaleidoscope (ikke at forveksle med det nogenlunde samtidige britiske band af samme navn), men det var som del af Jackson Brownes slæng, han for alvor slog igennem. Ikke mindst da han satte sit kraftige aftryk på Brownes 1977-megasællert Running on Empty, hvor han med sin sang og spil på lap steel guitar gjorde noget særligt for lyden på pladen, der blev en af periodens helt store kunstneriske bedrifter. Og fra Browne gik det så videre til samarbejde med Linda Ronstadt ( fx på Heart like a wheel) og Warren Zevon (fx dennes eponyme album fra 1976), Crosby & Nash, Rod Stewart og Ry Cooder. Og dertil skal lægges nogle meget fine soloalbums fra samme periode.

Fra tiden med Kaleidoscope fastholdt han sin interesse for den skæve musik og den verdensmusikorienterede, som han dyrkede med sit band El Rayo-X, og sin interesse for alskens strengeinstrumenter, som han trakterede med største selvfølgelighed.

Fra midten af 1980’erne mistede Lindley interessen for mainstream-rock – sammen med sin pladekontrakt. Og befandt sig herefter i udkanten af mainstream, hvor han sammen med mindre kendte partnere dyrkede esoteriske musikalske interesser (fx musik fra Madagascar og jordansk oud).

Dødsårsagen er ikke kendt, men det vides, at Lindley til sidst var genstand for crowfunding, der skulle finansiere behandling af sygdom.

Mix

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

19 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62