Capac anbefaler: Kasper Bai – Af samme slags

2. juni 2015

I oktober måned 2012 havde jeg fornøjelsen af at anbefale Kasper Bais plade En udmærket ordning. Og nu er der så kommet en opfølger Af samme slags. Og med den nye plade sætter Bai to tykke røde streger under, at han er en af vor tids moderne vise-troubadourer.

Pladen byder på tolv lange sangtekster, der helt i nutidens ånd er mere prosatekster eller -digte end traditionelle rimende m.m. sangtekster. De kredser om hovedpersonen og hans oplevelser af samtiden. Fx den indledende “Telflonmanden”, der er et portræt af den unge mand, der er opvokset med superheltetegneserier og udvikler en resistens og resiliens, der ligner superheltenes immunitet. I det hele taget er de personlige tekster med til at tegne et billede af en moderne anti-helt, der hverken er helt eller den rene taber, men som mænd vel er flest. Andre eksempler er titelsangen “Af samme slags”, hvor hovedpersonen identificerer og allierer sig med en undermåler, der er for stor til at være lille og lidt for lille til at være stor, som teksten fortæller. Eller sangen “Verdensmand”, der handler om at kende det sted i udkanten, hvor man har gjemme, “der hvor mit hjerte holder hest”.

Jeg har tidligere sammenlignet Kasper Bai med moderne humorister som digteren Benny Andersen. Og den nye plade bekræfter Bais humoristisk-legende omgang med det danske sprog og den moderne virkeligheds emner. Et udmærket eksempel er sangen “SMS-udveksling (med mellemregning)”, hvor Bai tager vor tids opslugthed af såkaldt sociale medier op til kritisk revision ved at udfolde de implicitte mellemregninger og underforståede meddelelser, de korte sms-tekster ofte har implicit: “Jeg ku også bare skrive: /Du’ så fucking dejlig/(et hjerte og tre udråbstegn og en kyssende smiley”.

Musikalsk dyrker Bai det stort anlagte med bigband- og symfoniorkesterlyd. Ud over en kerne af musikere, der udgør grundbandet på pladen, er der bidrag af Budapest Art Orchestra og flere andre musikere. Og de stort anlagte sange, der er melodiske uden at være hitlisteorienterede, er med til at give ordene en musikalsk opstramning, så teksternes egen musikalitet fremstår tydeligere.

Med Af samme slags cementerer Kasper Bais status som en af de spændende, moderne troubadourer, som man bør holde øje med, hvis sangteksterne betyder noget for en i musikoplevelsen. Og så stikker det musikalske udtryk ud fra den store middelstrøm i moderne populærmusik – og det er et ekstra plus.

Hermed anbefalet.

Kaster Bai. Af samme slags. Produceret af Kasper Bai. Target. Udkom d. 4. maj

 

Skriv en kommentar

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/comments.php on line 78

392 har læst indlægget
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mdv_post_count() in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php:62 Stack trace: #0 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/1/9/...') #2 /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/index.php(17): require('/customers/1/9/...') #3 {main} thrown in /customers/1/9/5/capac.dk/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/skimmedmilk1.2/single.php on line 62