Nostalglimt: Science Fiction som dukketeater

2. december 2019

Den forrige episode af den britiske krimiserie Endeavour, der følger den unge kriminaldetektiv Morse, foregik i tiden omkring den første amerikanske månelanding. Og miljøet var tilsvarende et, der bestod af rumfartsforskere og nogle tv-folk, der lavede en tv-serie med dukker i snore. En science fiction-serie. Og det sendte mig straks tilbage tll dengang i tresserne, hvor tysk tv – der som bekendt var en af mine væsentlige kilder tll kulturelle oplevelser – sendte en tilsvarende serie. Jeg er ikke sikker på, hvad den hed på tysk (det kommer nok…). Men jeg tror den britiske titel var Thunderbirds.

Det var længe før computeranimation og lignede var noget, man havde opfundet. Vi befandt os et sted mellem Jules Vernes fantasiverden og dansk tv-dukketeater med snoretræk. Alligevel kunne disse primitive serier sætte gang i en drengs fantasier og drømme om erobring af det ydre rum. Fantasien lader sig nøje med lidt, når det kommer til stykket – selv om vor tids ungdom nok ikke tror på den påstand.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

13 har læst indlægget
14,411