september 2020 arkiv

Sangerinden Helen Reddy er død, 78 år gammel

30. september 2020

“I am Woman” hedder Helen Reddys store hit fra 1972, som sendte hende til tops på de amerikanske hitlister. Og med den sang ramte hun rent tidsånden, der var præget af rødstrømpernes feminisme. Og sangen brændte sig ind i min indre jukebox, fordi Helen Reddy lignende en af mine klassekammeraters mor til forveksling. Så medens sangen lå på listen og blev spillet flittigt i radioen – også i Danmark, kunne jeg ikke se min klassekammerat uden straks at tænke på den sang og sætte den indre afspilning i gang.

Nu er Helen Reddy så død efter i nogle år at have lidt af en af vor tids tunge plager, demens. Men den australsfødte Reddy fortjener en minderune, også fordi hun var, hvad The Daily Mail kalder en “trailblazing feminist”, hvis kvindesang blev en slagsang for det, man har kaldt ‘feminismens anden bølge’.

 

Cliff Richard – snart 80

29. september 2020

Om et par uger fylder Cliff Richard 80. Og han er ude med et nyt album, det 42. af slagsen. Så vi kan godt glemme alt om at glemme ham lige med det samme. Han har været med siden debuten i 1959 (hvor jeg fyldte 6 år) og har solgt rigtig mange plader, kun overgået af Elvis og The Beatles. Og dengang i starten af tresserne var man enten til Elvis eller Cliff. Jeg var til Elvis, men som tiden er gået har Cliff også fået en varig plads i mit musikhjerte. Især hans tidlige rock-and-roll-indspilninger står stadigvæk med en friskhed og ungdommelig frimodighed.

 

Jerry Lee Lewis – 85 år

29. september 2020

Jerry Lee Lewis optrådte første gang offentligt i november 1949, og i marts måned i år var han efter sigende i pladestudiet for at indspille nogle gospelsange. I den mellemliggende lange periode har han været indbegrebet af rock-and-roll med sit “pumpende” piano. Et af de helt store navne ved siden af Elvis Presley, Chuck Berry og Little Richard.

 

Babylon Berlin er tilbage

28. september 2020

Den fremragende, tyske tv-serie Babylon Berlin – hvor krimiplot møder politisk historie, romantik og andet – er tilbage på DR i form af tredje sæson. Den begynder i aften på DR2 kl. 21. Gik man glip af de første to sæsoner, så er man henvist til en af de store streamingtjenester eller DVD’er. Uanset hvad kan de anbefales, hvis man er til krimi, historie og solid tv-produktion.

From the dew-soaked hedge creeps a crawly caterpillar

28. september 2020

Det er ved at være ved den tid. Og tuben giver os lov til at vise denne fine optagelse fra Top of the Pops med Kinks og Ray Davies’ perle af en hyldest til efteråret. Har nogen nogensinde skrevet en så imponerende førstelinje i en sang? Jeg spørger bare.

50: Santana – Abraxas

27. september 2020

Med album nr. 2, Abraxas, der udkom for 50 år siden, konsoliderede Santana for alvor deres latisk inspirerede rock.

 

Bryan Ferry – 75

27. september 2020

 

Kinks Complete Collection

26. september 2020

For mange år siden – 1991 helt præcist – købte jeg ovenstående, billige opsamling med The Kinks. Et genoptryk af “20 Golden Greats” fra 1978 plus nogle ekstranumre. En simpel AAA-kvalitet (ikke noget med remaster osv.) på discountmærket Castle Communication, der levede højt (?) på den slags opsamlinger.

Og i dag fik jeg så fat i den på hylden og satte den på. Og det er en frydefuld rejse gennem noget af det bedste fra Ray Davies og Kinks – fra You Really Got Me til Suzannah’s still alive. Ingen nitter.

 

Walisisk minimalisme: Young Marble Giants – live i Berlin, 1980

26. september 2020

 

Jan Sneum – Frekvens X

26. september 2020

Art of Noise, SPK med meget mere. Jeg fandt en udsendelse med afdøde Jan Sneum på DR-arkivet Bonanza. Frekvens X hed programmet – hør det i sin helhed (ca. 55 min.) – her.

55: Beat-Club

26. september 2020

Og i dag er det nøjagtig 55 år siden, den første udsendelse i programmet “Beat-Club” løb af stablen. Programmet havde sit udspring i radioen – Radio Bremen. Derfor er det radiomanden Wilhelm Wieben, der får lov til at præsentere det nye program – for unge, af unge – og undskylde over for den ældre generation, der måske ikke kan lide den moderne musik.

Programmet lægger ud med det tyske band The Yankees og deres sang om vild ungdom “Halbstark”.

Uschi Nerke får sin debut som “Moderatorin” – sammen med Mike Lekebusch og Gerd Augustin – og præsenterer bl.a. det skotske band John O’Hara & the Playboys, der spiller et Beatles-cover, “I’m down”.

Og så pigegruppen The LIverbirds fra Liverpool, der havde succes i Hamborgs Star-Club på den tid,  får lov til at starte det nye program.

Set fra i vor tids post-MTV og Youtube-streaming synes det ikke af meget, men dengang var der nærmest tale om en revolution, at beat-grupper fik lov til at spille på fjernsynet og oven i købet i en god lyd.

 

I øret: Hope Sandoval og Mazzy Star – Fade into you

25. september 2020

 

Jan Sneum er død, 74 år

25. september 2020

Det var vist The Who og deres “My Generation”, der satte gang i Jan Sneums livslange interesse for rock. En interesse, der holdt sig til det allersidste. Sneum døde af en kræftsygdom.

55 år blev det til i musikkens tjeneste. Først som fotograf, siden som radiomedarbejder og skrivende journalist. Og – som hans britiske parallel John Peel – havde Sneum altid antennerne ude og var på evig jagt efter nye og oversete navne i rockens store fauna. Hvis man ville høre ny musik i radioen, så var det Jan Sneum, man skulle lytte til.

Vel vidende, at han snart skulle dø, nåede Sneum at færdiggøre sine (efterspurgte) erindringer i bogværket Sneums kalejdoskop. Mennesker, steder og Musik, der er ude i andet oplag. Et værk, man ikke kommer uden om, hvis man er interesseret i rockmusik.

Med Sneums død er endnu et at de store træer i dansk rockarkæologi og -journalistik væltet, og det bliver nok ikke erstattet af et tilsvarende.

Aftenens filmoplevelse: Hunter Killer

24. september 2020

TV-menuen var beskeden og så pegede pilen på DVD-bunken. Nærmere bestemt den lille bunke, som fruen i huset havde hjembragt fra et besøg i et af de større supermarkeder i området. Og oven i bunken lå Donovan Marsch’ såkaldte action-thriller Hunter Killer. Og da navne som Gary Oldman og Michael Nyqvist glimtede på DVD-coveret, så så den tilforladelig ud.

En amerikansk u-båd USS Tampa Bay forsvinder i havet ved Arktis, hvor den skyggede en russisk u-båd. Ubåden USS Arkansas sendes af sted for at opklare, hvad der faktisk er sket. Samtidig sender et hold Navy Seal-soldater på en hemmelig mission til den russiske flådebase Polyarny (Murmansk) for at observere, hvad russerne har gang i. Men missionen ændrer hurtigt karakter, da de når frem, idet de bliver vidne til et militærkup, hvor flådeadmiral Durov gennemfører et statskup og tager præsidenten til fange.

Samtidig finder USS Arkansas den forsvundne Tampa Bay – og den russiske ubåd Konek, der viser sig at være blevet genstand for sabotage. I Konek er der to overlevende – bl.a. den ansvarshavende kaptajn Andropov (Nyqvist). Begge reddes over i Arkansas.

Da det går op for den amerikanske militære ledelse, at der er tale om et kup frygter de, at det vil føre til krig, og derfor vil de gøre forberedelse hertil. Men en admiral foreslår, at man i stedet for sender Arkansas til   Polyarny for at hente Navy Seal-personellet, der samtidig får til opgave at befri den russiske præsident fra kupmagerne. Og Arkansas ansvarshavende Joe Glass (Gerard Butler) overtaler den russiske flådekaptajn Andropov til at hjælpe sig med at få Arkansas ind i Polyarny, der er sikret med sonarer, miner og andet.

Hvordan det går, vil jeg overlade til evt. seere at opleve. Men historien fortælles fermt og uden slinger i valsen. Som  sådan er filmen velinstrueret og -fortalt, og skuespillet er godt uden at byde på store præstationer.

Det er en ganske underholdende action-thriller, og den ligner mest af alt, hvis man skal tage de kritiske briller på, et Hollywood-bidrag til den ideologiske koldkrigsoprustning i Putinæraen (filmen er fra 2018). Men, hvis man kan komme sig over det synspunkt, altså en ganske underholdende tju-bang-film, der sagtens kan harmonere med aftenkaffen og flødekagen.

Farvel til Juliette Greco – 93 år

24. september 2020

Forleden døde Anita Lindblom, og i går var det så en anden, stor sangerinde, franske Juliette Greco. I en fremskreden alder af 93.

For mig var hun indbegrebet af noget fransk, da jeg første gang hørte hendes mørke stemme i radioen og så billeder af hende i ugebladene. Mørk, dragende og mystisk. Og min beundring voksede kun, da hun senere blev en del af det venstreintellektuelle Paris omkring filosoffen Jean-Paul Sartre m.fl. og fastholdt sin politiske orientering resten af livet. Hun fortsatte med at synge til hun var 89, hvor hun fik et slagtilfælde, der satte en stopper for den del af karrieren. Hun arbejdede også som skuespillerinde, men det var sangen, der var hendes væsentligste bidrag til fransk kulturliv.