september 2020 arkiv

Sangerinden Helen Reddy er død, 78 år gammel

30. september 2020

“I am Woman” hedder Helen Reddys store hit fra 1972, som sendte hende til tops på de amerikanske hitlister. Og med den sang ramte hun rent tidsånden, der var præget af rødstrømpernes feminisme. Og sangen brændte sig ind i min indre jukebox, fordi Helen Reddy lignende en af mine klassekammeraters mor til forveksling. Så medens sangen lå på listen og blev spillet flittigt i radioen – også i Danmark, kunne jeg ikke se min klassekammerat uden straks at tænke på den sang og sætte den indre afspilning i gang.

Nu er Helen Reddy så død efter i nogle år at have lidt af en af vor tids tunge plager, demens. Men den australsfødte Reddy fortjener en minderune, også fordi hun var, hvad The Daily Mail kalder en “trailblazing feminist”, hvis kvindesang blev en slagsang for det, man har kaldt ‘feminismens anden bølge’.

 

Cliff Richard – snart 80

29. september 2020

Om et par uger fylder Cliff Richard 80. Og han er ude med et nyt album, det 42. af slagsen. Så vi kan godt glemme alt om at glemme ham lige med det samme. Han har været med siden debuten i 1959 (hvor jeg fyldte 6 år) og har solgt rigtig mange plader, kun overgået af Elvis og The Beatles. Og dengang i starten af tresserne var man enten til Elvis eller Cliff. Jeg var til Elvis, men som tiden er gået har Cliff også fået en varig plads i mit musikhjerte. Især hans tidlige rock-and-roll-indspilninger står stadigvæk med en friskhed og ungdommelig frimodighed.

 

Jerry Lee Lewis – 85 år

29. september 2020

Jerry Lee Lewis optrådte første gang offentligt i november 1949, og i marts måned i år var han efter sigende i pladestudiet for at indspille nogle gospelsange. I den mellemliggende lange periode har han været indbegrebet af rock-and-roll med sit “pumpende” piano. Et af de helt store navne ved siden af Elvis Presley, Chuck Berry og Little Richard.

 

Babylon Berlin er tilbage

28. september 2020

Den fremragende, tyske tv-serie Babylon Berlin – hvor krimiplot møder politisk historie, romantik og andet – er tilbage på DR i form af tredje sæson. Den begynder i aften på DR2 kl. 21. Gik man glip af de første to sæsoner, så er man henvist til en af de store streamingtjenester eller DVD’er. Uanset hvad kan de anbefales, hvis man er til krimi, historie og solid tv-produktion.

From the dew-soaked hedge creeps a crawly caterpillar

28. september 2020

Det er ved at være ved den tid. Og tuben giver os lov til at vise denne fine optagelse fra Top of the Pops med Kinks og Ray Davies’ perle af en hyldest til efteråret. Har nogen nogensinde skrevet en så imponerende førstelinje i en sang? Jeg spørger bare.

50: Santana – Abraxas

27. september 2020

Med album nr. 2, Abraxas, der udkom for 50 år siden, konsoliderede Santana for alvor deres latisk inspirerede rock.

 

Bryan Ferry – 75

27. september 2020

 

Kinks Complete Collection

26. september 2020

For mange år siden – 1991 helt præcist – købte jeg ovenstående, billige opsamling med The Kinks. Et genoptryk af “20 Golden Greats” fra 1978 plus nogle ekstranumre. En simpel AAA-kvalitet (ikke noget med remaster osv.) på discountmærket Castle Communication, der levede højt (?) på den slags opsamlinger.

Og i dag fik jeg så fat i den på hylden og satte den på. Og det er en frydefuld rejse gennem noget af det bedste fra Ray Davies og Kinks – fra You Really Got Me til Suzannah’s still alive. Ingen nitter.

 

Walisisk minimalisme: Young Marble Giants – live i Berlin, 1980

26. september 2020

 

Jan Sneum – Frekvens X

26. september 2020

Art of Noise, SPK med meget mere. Jeg fandt en udsendelse med afdøde Jan Sneum på DR-arkivet Bonanza. Frekvens X hed programmet – hør det i sin helhed (ca. 55 min.) – her.