7. april 2021 arkiv

Pub rockens fødsel

7. april 2021

At tænke sig, at det var et amerikansk country rock-band, der banede vejen for det fænomen, vi kender som pub rock. Bandet blev dannet af de to new yorkere (!) Jack O’Hara og Austin de Lone . Først som en duo, der siden blev udvidet. De slog deres folder i Greenwich Village og på Long Island, og havde det held at komme i kontakt med det tidligere Animals-medlem Chas Chandler, der sørgede for at få produceret gruppens første album.

Chandler blev deres manager og han sørgede for, at de fik mulighed for at indspille debutpladen i London. Og indspilningen gik fint,og bandet fik spillejobs i byen, bl.a. på den amerikanske embassade og derefter rundt omkring på de engelske universiteter. Tilfældet ville, at medlemmerne kom til at bo i et hus i nærheden af pubben Tally Ho, der ligger (lå?) i Kentish Town.

På Tally Ho var man forvænt med at høre jazz-musik, men det lykkedes Eggs over easy at overtale pubejeren til at lade dem spille – jazz. De var vant til at optræde på barer i New York, så det var nærliggende at gøre det samme i Tally Ho. Og det lykkedes bandet at skabe sig en stor, lokal fanskare, der bl.a. talte musikere som Graham Parker, Nick Lowe og Elvis Costello. Og på den måde blev de pionerer for pub rocken.

Deres plade blev ikke udgivet på grund af problemer med firmaet bag, og medlemmerne fik problemer med opholdstilladelsen, så i slutningen af 1971 vendte de tilbage til New York, hvor de genindspillede sangene fra den første plade med Link Wray som producer. Et tiår senere indspillede de endnu et album, hvorefter de gik hver til sit. Det meste af de to plader er genudgivet på dobbelt-cd’en Good N’ Cheap.

Janis Ian – 70

7. april 2021

Janis Ian var kun fjorten, da hun skrev sin gennembrudssang “Society’s Child” om et tabuiseret romantisk forhold mellem to personer fra forskellige “racer”. Selv om sangen blev bandlyst mange steder og Ian fik verbale knubs for at have skrevet og indsunget den, så blev den en succes salgsmæssigt – og den blev startskuddet til en sanger-sangskriver-karriere, der stadigvæk er i gang (i år har Ian udsendt albummet “Hope”) og som har kastet mange klassiske sange af sig, bl.a. “At seventeen”, der vandt en Grammy i 1976.