5. april 2021 arkiv

Ødelagt gensyn med Harry Potter

5. april 2021

Den kommercielle tv-kanal 5 har fået den idé at sende alle filmene om Harry Potter hen over påskedagene. Fint tænkte jeg, så kunne jeg måske få genset dem og se, om de holder. Og det må jeg sige, at de gør. De er lige så opfindsomme og velturnerede som jeg husker dem.

Men glæden ved gensynet fik hurtigt et knæk. Jeg havde glemt, at kommercialismen kommer med en pris – nemlig reklamer. Store reklameblokke, der med jævne mellemrum afbryder filmen og tvinger publikum til enten at lave noget andet eller blive udsat for massiv hjernevask. Og denne hjernevask forstærkes af, at det typisk er de samme reklamer, der kører i blokkene. Reklamer for biler ogfor on-line-spil, kobineret med andre reklamer for alskens varer. Så man bliver i den grad mindet om, hvad den slags tv-kanaler lever af.

At det i sig selv er en lidelse at se reklamerne, giver næsten sig selv. Ja, man er tilbøjelig til at længes tilbage til dengang, hvor reklamer var noget man så i afmålte doser, inden filmen gik i gang i biografen. Dengang var det en slags indgangsritual til biograffilmen, i dag er det blot en tilbagevendende, ulidelig gene på tv. Men man kan selvfølgelig bare slukke for tv eller zappe over til noget andet. …

Nuvel, jeg får ikke set alle filmene om Potter i denne gang, så jeg må se, om jeg har dem liggende på DVD et eller andet sted, så et rigtigt gensyn kan etableres.

Sandie Shaw

5. april 2021

Omtalen af Petula Clark udløste et mindre jordskred af associationer i mit hovede. Associationer under overskriften popsangerinder. Og den første der dukkede op var Agneta Fältskog, der i øvrigt fylder 71 år i dag. Fordi hun altid har mindet mig om den lyse Petula Clark og måske også et eller andet sted har været inspireret af hende. Og derfor gik associationerne via Fältskogs sange videre til …Sandie Shaw, der bestemt fortjener at blive erindret for sine mange fine popsange, og for at hun sørgede for at sanger og sangskriver Chris “Yesterday Man” Andrews (78) vil blive husket, fordi hun har indspillet en række af hans sange. (Han lever i øvrigt i bedste velgående i Tyskland – og på Mallorca – hvor han har fået post-Brexit statsborgerskab og har en stor lokal fanskare). Og det bedste middel mod sådan et jordskred er at lytte til nogle af navne. Det er hermed gjort.