11. september 2022 arkiv

Anbefaling: Foredrag om Dan Turèlls pladesamling v. Lars Movin

11. september 2022

Der er mange måder at genfortælle et liv på. Forfatteren, filmskaberen. formand for Dan Turèll Selskabet med mere Lars Movin har valgt at fortælle om Dan Turèlls liv gennem dennes efterladte pladesamling, som Movin erhvervede sig, da den engang blev bortauktioneret.

Og musikken er en af de mange røde tråde, der løb gennem Turèlls liv. Og i sit veloplagte foredrag følger Movin Turèlls musikinteresse fra barndommens besvimende møde med B. S. Ingemanns “Lysets engel går med glans” i skolen fællessang, dampradioens musik med et euforisk højdepunkt i Sister Rosetta Tharpes “Didn’t it rain” og erhvervelsen af de første grammofonplader og sin egen transportable Gerrard-rejsegrammofon. Krydret med alskens anekdoter følger man Turèlls rejse med musikken frem til hans tidlige død den 15. oktober 1993. Og foredraget suppleres med smagsprøver på musikken fra Turèlls samling. Lige fra de unge år som jazz-elsker og -skribent til årene som rock-forfatter. Fra Sidney Bechet til Lou Reed og Grateful Dead, der får lov til at spille til forfatterens begravelse.

Lars Movin fortæller vidende, indlevende om denne røde tråd i Turèlls liv. En tråd, der fyldte godt og betød meget for Turèll og ansporede ham til at skrive meget om musik.

Så hvis man er til Turèll og/eller til jazz og rock fra sidste halvdel af forrige århundrede, så er der god grund til at bruge et par timer i selskab med Lars Movin. Det gjorde jeg i går sammen med en god snes jævnaldrende mænd og kvinder, der blev godt oplyst og underholdt.

Hvornår foredraget bliver holdt igen, ved jeg ikke. Men man kan følge med på Movins Facebookside, hvor oplysningerne vil være at finde. Hermed anbefalet.