50: Da Kinks’ “Lola” blev bandlyst i Australien

18. november 2020

På denne dag i 1970 blev The Kinks klassiker “Lola” bandlyst i Australien. Sangen var allerede “kontroversiel” på grund af tekstens omtale af Lola, der ‘gik som en kvinde, men talte som en mand’. Set fra vor tids generelle kønsforvirring er sangen vel næppe værd at nævne, men dengang var det tys-tys at tematisere homoseksualitet og transvestisme. Sangskriver Ray Davies mente, at det var lige meget hvilket køn Lola havde, for hun var ok.

Men sådan så man ikke på det i Australien, hvor en række radiostationer afstod fra at spille sangen, fordi den behandlede et ‘kontroversielt emne’. Også BBC havde bandlyst sangen, men af en anden årsag, nemlig at sangen indeholdt en såkaldt ‘product placement’, dvs. en indlagt reklame, idet brandet Coca Cola blev nævnt. Det klarede Ray Davies dog ved at redigere sangen, så Coca blev til Cherry.

I øvrigt fik bandlysningerne ingen større betydning for sangens popularitet. Den endte som bekendt med at blive nærmest en signatursang for bandet og blev indlemmet i Rolling Stones liste over alle tiders bedste rocksange.

Skriv en kommentar

25 har læst indlægget