1. juli 2019 arkiv

Capac anbefaler: Sidetrackers – Live! in the studio

1. juli 2019

Martin Blom er ikke et ukendt navn her i bloggen. I 2016 anbefalede jeg hans asketiske Sange fra Ødekirken og i 2017 var han aktuelt og anbefalet med Trouble Cats og deres Live in Aarhus. Og nu er Martin så med i en nye konstellation, en trio, der ud over Blom selv (guitar og sang) består af Martin Jønsson (kendt fra bl.a. Johnny Madsen) på Hammond orgel, andre tangenter og kor – og Svend Eeg (Tabasco Beat, Undertowdk m.fl.) på trommer.

Og Sidetrackers dyrker lige som Trouble Cats en rockmusik, der suger sin næring fra de amerikanske rødder, ikke mindst den uomgængelige blues, der jo løber som en blå blodåre gennem amerikansk musik frem til i dag. Og som Trouble Cats har Sidetrackers (klogeligt) valgt at indspille en liveplade. En liveplade i studiet, som det lidt paradoksalt nok hedder. Men meningen er god nok. Ideen er selvfølgelig at få musikken til at fremtræde, som om der var tale om en live-præstation.

Og der er også forskel på Trouble Cats og Sidetrackers. Sidstnævnte er i materialevalget tættere på rødderne. Der er færre selvskrevne numre og flere fra de store sangbog, bl.a. sange af Blind Willie Johnson, Albert King, Freddie King, T. Bone Walker og såmæn Bob Dylan (Gotta Serve Somebody). Og i udtrykket dyrker trioen tilstedeværelsen af Hammond-orglet, hvis distinkte lyd præger det samlede lydbillede på den fede måde.

Pladen er optaget i Jønsson Studierne og det er lykkedes for Blom og vennerne at få skabt en livelyd, der både giver musikerne plads til at strække ud, som de vil, og til at lade musikken fremstå så umiddelbar og “beskidt”, som man kender den fra vellykkede koncerter.

Jeg kan kun give pladen min helhjertede anbefaling. Det er en plade efter mit hjerte – uden opstyltede, prætentiøse ambitioner og med sans for det umiddelbare, svedige udtryk, som udmærker den slags bluesbaseret rock.

Sidetrackers. Live! In the studio. Produceret af: Martin Jønsson. MMJ Records. Er udkommet.

Capac anbefaler: Toft Olsen – Special

1. juli 2019

For mindre end et år siden havde jeg den udelte fornøjelse at anbefale Toft Olsens Four. Og nu er opfølgeren Special så ude. Og igen er der tale om crooner-jazz fra bedste hylde.

Opskriften er den samme som på forgængeren. En udsøgt blanding af standards (Porter, Young, Geshwin og – ja – Mathisen og Chaplin) og så en lille håndfuld selvkomponerede numre, hvor Toft står for  musikken og Mark Davies for teksterne. Og igen – som sidst – er det numre af så høj kvalitet, at de ikke falder igennem i sammenhæng med klassikerne.

Holdet bag Toft Olsen er det samme som sidst – Thomas Vang (bas), Morten Lund (trommer) og Heine Hansen (piano) – og de spiller indforstået og leverer en loyal og smuk bund for Olsens stemme, der – hvis jeg ikke tager fejl – står lidt længere fremme i lydbilledet end sidst, såmtidig med, at der er plads til at instrumenterne kan udfolde sig relativt frit, især i de passager, hvor Olsens stemme tier.

Og igen er der tale om en produktion (af Toft Olsen selv), der skærer ind til benet og er helt rent i sit udtryk – for at lade musikken og stemme tale. Det er bare som det skal være på en plade af den slags.

Det er ikke en plade, der lægger mange nye alen til forgængeren, men som denne er det en skøn plade, der er den bedst tænkelige ambassadør for crooner-jazzen. Så hvis man er til den slags, så er der ingen grund til at holde sig tilbage. Hermed varmt anbefalet.

Toft Olsen.Special. Produceret af: Toft Olsen. AarhusArt. Er udkommet.

 

Klimatosserier: Havene stiger

1. juli 2019

69 cm. Så meget regner forskere med, at havet vil stige i min hjemby Esbjerg i løbet af de næste 80 år. Det er effekten af de klimaforandringer, der allerede er i gang og som vi ikke kan ændre på. Andre steder i landet, fx Skagen og København, vil stigningerne blive mindre – af geologiske og andre årsager. Men vandene stiger. Og det amerikanske universitet Cornell har lavet en rapport, der peger på, at en femdel af verdens befolkning, nemlig dem, der bor i kystnære områder, vil blive klimaflygtninge, hvis ikke vi handler nu og gør, hvad vi kan for at begrænse den menneskeskabte påvirkning af klimaet. I dag er der ca. 7,6 milliarder mennesker på jorden og en femtedel af dem er ca. 1.5 milliarder. Så hvis Cornells forudsigelser holder stik, så får flygtningeproblematikken en hel anden betydning end den har i dag. Og hvor skal de gå hen? Hvor skal de mange millioner mennesker, der bor i det lavtliggende Bangladesh (over 160 millioner), gå hen, når vandene stiger? Fanget som det er mellem Indien, Myanmar og bjergene mod nord? Bare for at tage et eksempel.

Prognoser som disse understreger blot nødvendigheden af at handle nu. Parisaftalens mål skal stå allerhøjest på den politiske dagsorden – og ikke kun i Danmark. Det kan kun gå for langsomt med at bliver ambitiøse på det punkt.