25. Shaun the Sheep

19. november 2020

Et lidt specielt jubilæum. Det er 25 år siden animinationsfiguren Shaun the Sheep så dagens lys – i filmen A close shave. Figuren, der vist har fået det bøvede danske navn Frode Får, opstod som et såkaldt “Spin-off” til stop motion animationsserien om Wallace and Gromit (Walter og Trofast), der er skabt af Nick Park.

Såvel Wallace and Gromit som Shaun the Sheep er eksempler på, hvad den særlige kunstart, som stop motion animation er. En kunstart, der er meget gammel og bl.a.  blev dyrket meget bag jerntæppet. Og en kunstart, der efter min mening, kan noget, som moderne computeranimation ikke eller i hvert fald sjældent formårn nemlig – forkortet sagt – at besjæle figurerne. Computeranimation har ofte (igen min fordom) en tendens til at lade teknisk bravour skygge for indlevelse, besjæling, humoristisk sans og meget mere. Noget lignende gælder for computeriseringen af Walt Disneys univers. Anders And og Mikkel Mus bliver aldrig det samme i computerens digitalisering som de var, da de blev håndgjort.

Men tilbage til Shaun the  Sheep. Han dukker første gang op som central skikkelse i filmen A close shave, en grum fortælling om en robotdræberhund, en masse får, osteelskeren Walter og hans trofaste følgesvend Trofast, der må gå gennem en masse problemer, før han kan skabe en happy end. Filmen kan lige nu ses på tuben – se den her.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv en kommentar

31 har læst indlægget
15,007