Værd at se: Værtshushistorier

26. november 2020

Medens DR laver massive reklamefremstød for nogle af sine ikke altid lødige udsendelser – fx om familier, der forsøgsvis har spiselige husdyr i hjemmet, eller ‘ofre’ for coronaisolationens ensomhedsfremme – så er der seværdige udsendelser, der ikke får noget forskræp og derfor risikerer at bliver overset. Det gælder fx den lille serie med titlen Værtshushistorier, der kører på DR2.

Conceptet er enkelt: Med udgangspunkt i legendariske, københavnske værtshuse fortæller nogle af værtshusenes brugere/gæster om oplevelser, der knytter an til lige netop det værtshus. I går var det fx det navnkundige værtshus Drop Inn, der var rammen om en fortælling om Thylejrens opståen – fortalt af journalist Lasse Ellegård, Henning Prins, Peter Øvig Knudsen og Aske Jacobi som guide. Undervejs får man også indtryk af dette sted på den københavnske “dødsrute” (en række værtshuse som journalister og andre kulturpersoner gennem tiderne har brugt, når de skulle slå til Søren), bl.a. optagelser med Stig Møller og Peter Ingemann, der jævnligt optræder på stedet med sange fra deres ungdomstid.

Og udsendelsen understreger endnu engang, at noget af det bedste radio og tv, man kan lave, er så enkelt: At lade inspirerede mennesker fortælle for åben mikrofon. Hvor svært kan det være? Ikke desto mindre er det en sjældenhed i disse digitaliserede tider. Det er en fornøjelse at høre den gæve venstrefløjskæmpe Henning Prins fortælle som dengang ideen til Thylejren opstod, og høre Lasse Ellegaard og Peter Øvig Knudsen supplere, hver fra deres særlige udgangspunkt. Kan kun varmt anbefales. Og ligger stadigvæk på DRs netside.

I de øvrige udsendelser er der historier om likvideringen af stikkeren Hestetyven (Rosengårdens bodega) og om de homoseksuelles historie efter krigen (Cosy Bar).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 kommentarer

 1. Uffe kommentarer:

  Det var en glimrende udsendelse, selv om det for mig at se var falsk varebetegnelse at kalde den ‘Værtshushistorier’. Faktisk spillede værtshuset ikke nogen stor rolle – det kunne lige så godt have været et hvilket som helst andet værtshus end Drop Inn – og faktisk fik vi kun én historie – den om Thylejren. Den var til gengæld god.

 2. capac kommentarer:

  @Uffe: Ja, sådan betragtet er det jo ikke “rigtige” værtshushistorier (i et ord…). Der er mere tale om helt særlige historier, der – måske lidt tilfældigt – knytter sig til et bestemt værtshus. Den herlige historie om Thylejren, historien om bøssernes befrielseskamp og den “grimme lov” i efterkrigstiden og endelig historien om dengang Morten Things far “Brandt” likviderede kommunist-stikkeren Hestehandleren. Gode historier alle til hobe.
  I øvrigt findes der en fin bog af Henrik List med titlen Bodega Blues, der er lidt mere i retning af rigtige værtshushistorier.

 3. Uffe kommentarer:

  I min reol står ‘Mens verden venter – samtaler på Københavns værtshuse’ af Simon Staffeldt Schou og Davidsen Jacobsen Turner. Kan også anbefales.

 4. capac kommentarer:

  @Uffe: Ja, og så kan vi, medens vi bladrer i bøgerne, glæde os over, at de unge efter sigende er begyndt at frekventere de brune værtshuse igen efter en (alt for) lang periode, hvor cafeerne har haft overtaget. Og at det også har noget med rygeforbuddet at gøre.

Skriv en kommentar

74 har læst indlægget
15,019