13. maj 2020 arkiv

70: Stevie Wonder

13. maj 2020

Ja, den lille, sorte, blinde dreng, der allerede pladedebuterede i 1962, fylder 70. Og selv om han fortsat er virksom og en del af musikbranchen, så må man nok konstatere, at han toppede kunstnerisk set i halvfjerdserne med en god håndfuld innovative og dybt musikalske album med Songs in the Key of Life som en slags krone på værket.

Hvad nu hvis? – spekulationer om coronaens perspektiv

13. maj 2020

I medierne, i pressen, ja selv i de ledende politikeres diskurser mærker man en vis optimisme. Coronaens kurver er knækkede og tyder på, at infektionen ikke er slå slem, som den har været. Og forestillingen om et “efter” coronaen, et ‘lys for enden af tunellen’, som det hedder, cirkulerer mere eller mindre skjult i diskurserne. Sammen med forestilingen – ja, drømmen – om en ‘normalitet’, der nok kan genoprettes, når coronaen er bekæmpet.

Men hvad nu, hvis det viser sig, at den nye ‘normalitet’, post-corona-tiden, blot er mere af det samme. Hvis nu det viser sig, at coronatiden ikke bare kan overstås, men tværtimod er en ny tilstand-der-ikke-vil-slutte, en tilstand, der kundgør en tidsalder med nye økologiske problemer. Flere vira, måske endda muterede udgaver af dem, vi allerede kender – corona, SARS, fugleinfluenza, alm. influenza…osv. !? Måske oven i købet, som Slavoj Zizek tænker i en artikel i Rusian Times – en tilstand, der er en effekt af den globale klimakrise. Flere forskere har påpeget risikoen for, at den globale opvarmning vil medføre en optøen af permafrosten, der gemmer på farlige, dødbringende mikrober… Og selv coronaens opståen og dens spredning over hele globen kan sagtens ses som et udslag af den klimatiske situation, vi har bragt os selv i, med en fødevareproduktion, hvor nærheden mellem dyr og mennesker udgør en smitterisiko (‘fx ‘vådmarkederne’ i Kina, men fx også de imunologiske problemer omkring kvægavl i Vesteuropa) og hvor handelsforbindelser mellem landene udgør en hidtil undervurderet smittevej (via flytrafikken blev coronaen bragt til Europa osv.).

50: Woodstock

13. maj 2020

Den 11. maj var det 50 år siden, at lydsporet til filmen om Woodstock-festivalen kom på gaden. Allerede året efter kom opfølgeren Woodstock 2. Og siden har det ikke skortet med genudgivelser. I 2009 udsendte Rhino et seks-CD-udgave med det meste af musikken, og der har i årevis cirkuleret en mangedobbelt bootlegudgave med revl og krat. Og det er sikkert ikke sidste gang, musikken fra den berømte festival vil blive genstand for genudgivelse.

Og der er da også al mulig god musikalsk grund til at lytte til lydsporet, hvor mange af navnene fik et gennembrud og brændte igennem musikalsk. Lige fra Joan Baez til The Who. En festival med mange højdepunkter.