28. maj 2020 arkiv

50: Mungo Jerry – In the Summertime

28. maj 2020

Selv om det er svært at finde den præcise udgivelsesdato, så er der ingen tvivl om, at vi befinder os i halvtredsåret for udgivelsen af Mungo Jerrys store hit “In the Summertime”. Og selv om Mungo Jerry og ankermand Ray Dorset har lavet meget andet, så er det især denne sommerhyldest, bandet og Dorset huske for. Det er lige før, vi kan tale om et one-hit-wonder.

Dorset skrev sangen på ingen tid, i en pause i arbejdet på urfirmaet Timex. Og sådan er det ofte med gode sange, de skriver næsten sig selv. Og så blev den udsendt på en maxisingle sammen med andre sange, men det forhindrede den ikke i at krybe op ad den britiske hitliste.Efterspørgslen var så stor, at pladeselskabet Dawn Records (en filial af Pye Records) måtte lave en ordinær single med sangen som A-side – af hensyn til alle radiostationerne og de lokale djs.

Og sangen havde og har alt det, der skal til for at hitte. Og jeg tror, den holder de næste 50 år med.

Siouxsie Sioux . 63 år

28. maj 2020

Et af de band, der faldt under min radar dengang, var Siouxsie Sioux and the Banshees. Ganske ufortjent, hvorfor jeg siden har forsøgt at genoprette forbindelsen til dette førende navn i den såkaldte post-punk. I dag fylder Siouxsie – Susan Jane Baliot – 63 år, og det er næsten ikke til at forstå. Var post-punken ikke i går?!

10 plader af betydning

28. maj 2020

På Facebook har en god ven opfordret mig til at vise 10 album, der har ‘påvirket min musiksmag’. Og selv om jeg i første omgang ikke havde lyst til at deltage, så sprang jeg alligevel ud i det, for man skal jo ikke være ein Spielverderber, som tyskerne siger. En, der ødelægger legen og den gode stemning.

Men selv om jeg har indskrænket mig til at vise omslaget på 10 album, jeg faktisk har i min lille samling, så er de dårligt nok repræsentative for den musik, der har påvirket mig. Jo ældre jeg bliver, desto klarere bliver det for mig, at stor set al den musik, jeg har hørt og lyttet til, har været med til at præge min musiksmag. Også musikarter, jeg egentlig ikke bryder mig om, som fx den mest banale dansktopmusik, visse former for heavy metal, visse former for avantgarde-jazz, visse former for orientalsk og arabisk musik og en hel del aversioner. Også de har været med til at påvirke min musiksmag, som jeg i øvrigt ikke kan sige noget sammenfattende om. Jo ældre jeg bliver, desto rummeligere bliver min musiksmag. Fx betyder musik fra tiden før beatmusikkens fremkomst og rock and rollens fremkomst mere end nogensinde før. I dag kan jeg nyde kvaliteterne i Glenn Millers musik, som jeg bare hørte på dampradioen og på folkeskolens samtaleanlæg, da jeg var dreng. Og jeg kan høre kontinuiteten mellem den slags musik og vor tids musik. Og det er sådan set det væsentligste.