5. november 2021 arkiv

Capac anbefaler: The Grenadines – Everything We Dreamt Of

5. november 2021

Everything We Dreamt Of er The Grenadines tredje album. Og med denne treer har gruppen – der nu er en trio (Kasper Ejlerskov Leonhardt, Morten Fillipsen og Dennis Debannic) – skabt et helstøbt album, der som sådant demonstrerer, hvad der er Grenadines stil og dens styrker.

I PR-materiale og publicerede anmeldelser har man ikke undladt at påpege, at The Grenadines henter inspiration hos store forbilleder som Fleetwood Mac (halvfjerdserudgaven) og såmæn The Eagles. Og det er da også rigtigt, at det nok er i den vestkystamerikanske AOR, at vi skal finde kilderne til Grenadines musik. Men så bør man også tilføje, at tiden er gået siden halvfjerdserne og Grenadines har fundet deres egen homogene lyd, der både skyldes moderne produktionsvilkår, men også gruppens egen samhørighed og sammenspil.

For det, der møder lytteren, på denne plade er en fortættet, homogen lyd, der både opleves som en natur tæthed og som en eksponeringsflade for gruppens musikalske styrker. Til disse hører helt klart det fine vokale arbejde, hvor Morten Filipsen fører an med sin klare, fine og maskuline røst og suppleres med rigtig flotte vokalharmonier, der sidder lige i skabet. Og så er der det instrumentale arbejde. Sprøde akustiske guitarer og distinkte elektriske, der står frem og skarpt i det fortættede lydbillede. Trommer og slagtøj, der også få fin og markant plads i dens store kontekst. Og det hele er skruet flot sammen af de homogene arrangementer, der præger pladen og giver de enkelte sange en ensartet karakter og pladen som helhed et ensartet præg, som man kun kan forvente af en vellykket plade som denne.

Sangene på pladen har en nærmest klassisk karakter. Sange som den indledende “I’m your idiot” og titelsangen “Everything We Dreamt Of” er sange, der har en naturlig appel til de store radiokanaler. Og id et hele taget markerer sangene på pladen sig ved at besidde stor popmelodiøsitet uden på nogen måde at være popsmarte og hurtigt fordøjelige. Tværtimod er denne treer en af den slags album, som traditionene fra Fleetwood Mac og Eagles har været så rig på – et album fuld af gode, vellydende sange, der vinder ved hvert genhør og samlet set glider ubesværet ind i rækken af fornemme poprockalbums fra de sidste fem årtier. Så jeg kan kun give The Grenadines mine varmeste anbefalinger med dette vellykkede tredje udspil.

The Grenadines. Everything We Dreamt Of. Produktion: Orten Filipsen & Kasper Ejlerskov Leonhardt. Celebration Records. Er udkommet.

 

55: The Monkees – Last Train To Clarksville

5. november 2021

5. November 1966 nåede The Monkees’ “Last Train to Clarksville” – skrevet af hitmagerne Tommy Boyce og Bobby Hart – Billboards hitlistes førsteplads.

Det var Monkees’ debutsingle, og den blev indlemmet på gruppens eponyme debutalbum samme år. Boyce og Hart var direkte inspireret af Beatles’ og deres “Paperback Writer”, der havde indtaget førstepladsen et par måneder. I følge legenden fejlhørte Hart, hvad Beatles sang – “Paperback Writer” blev til noget med “last train” og derfor kom det ordvalg med i sangen, der også strukturelt og i brugen af ringlende guitarer kan minde om forbilledet. Og det var ikke noget dårligt forbillede at have dengang heller.

Jovist, Monkees var et amerikansk forsøg på at skabe noget, der kunne være et modsvar på de voldsomt populære Beatles, der havde invaderet teenageværelserne. Og det lykkedes i forbløffende grad, fordi man fandt en håndfuld talentfulde unge mennesker, supplerede dem med de bedste studiemusikere og sangskrivere, man kunne opdrive og en markedsføring i tidens ånd – en egen tv-serie og fuld blus på den øvrige markedsføring. Og man fik skabt en række popsange, der skulle vise sig at have langtidsholdbarhed.