22. april 2023 arkiv

Dødsfald: Mary Quant – 93

22. april 2023

Tressernes modedronning Mary Quant døde den 13. april. Og hun skal selvfølgelig ikke forbigås her.

Hun var teenager under krigen og i det første efterkrigsår, der var præget at rationering og stor fattigdom. Og det præparerede hende for al den opdrift – frigørelse, forbrugerisme og oprør – som kom med tresserne. Med sin mode og kosmetik, der især rettede sig mod meget unge kvinder, kom hun til at stå som en af de store bannerførere for tressernes frigørelse. Med lårkorte (nogle sagde “hulkorte”), farvestrålende kjoler, skarpt skårne frisurer, pågående make-up og Lolita-æstetik indfangede hun tressernes frigørelsesånd – det seksuelle, det kulturelle, det økonomiske osv. Og det er svært at tænke tressernes tidsånd uden at se Mary Quant for sig. Og derfor støder man også ofte på hendes navn i bøger om fx datidens musik. Nu er Mary ikke mere, men sporene af hendes tøj og kosmetik er der stadigvæk

CO2 – det politiske lakmuspapir

22. april 2023

Det er udledningen af CO2 (og andre drivhusgasser), der genererer klimaforandringerne. Det ved enhver. Og derfor er det også politikken på det område, der fortæller noget om et partis reelle holdning til klimakrisen. For eksempel Socialdemokratiet. Hvis man kan huske lidt tilbage i tiden, dengang Socialdemokratiet var regeringsparti, så vil man for eksempel huske, at det var det parti, der skånsomt holdt hånden over landets største CO2-producent, Aalborg Portland, da spørgsmålet om afgift på udledningen kom på tale.

Og i dag kan vi så læse, at det er kommet frem, at samme Socialdemokrati under forhandlinger i EU om en såkaldt ‘stor, grøn reform’ aktivt har arbejdet for at begrænse klimabeskatningen på shipping, noget det store firma Mærsk har været fortaler for. Lige nu er shippingbranchen den eneste branche, der er fritaget for klimaskat, selv om branchen er en stor synder på det område.

Inden længe skal den nuværende SVM-regering forhandle om landbrugets CO2-udlednings-beskatning, og meget tyder på, at landbrugets venner i Venstre vil spænde ben for en sådan skat – og at Socialdemokratiet vil rette ind i forhold til det.

Kritikere har allerede påpeget, at Socialdemokratiet i denne sag siger et og gør noget helt andet. Lakmuspapiret er helt sort.

Da Elvis kom…

22. april 2023

Elton John fortæller i biografien Mig, om hvordan Elvis Presley kom ind i hans liv. Eltons mor var glad for musik. Og når hun fik fri fra arbejde fredag eftermiddag gik hun ind til den lokale el-installatør Siever, der også solgte plader, og købte en ny 78’er. Meget af det var big-band-musik, som var moderne i fyrrerne. Billy May, Ted Heath og andre navne, jeg godt kan huske fra Danmarks Radio dengang i starten af tresserne.

Men en dag kom hun hjem med Elvis Presleys “Heartbreak Hotel”, og det forandrede alt. Elton kendte kun Elvis fra fotos i blade. Men han forstod dog, at Elvis var noget særligt. Og det var en fysisk oplevelse at lytte til Elvis, der mest af alt mindede Elton om et væsen fra det ydre rum. Grønt og med antenner i panden, som han noterer. Elton forstår ikke teksten, men musikken går lige ind i ham. Mødet med Elvis er begyndelsen på det opbrud, der skete fra starten af halvtredserne og et godt stykke ind i tresserne – og som Elton fik ind på kroppen.

Og så kunne jeg selvfølgelig ikke lade være at tænke på, hvornår jeg første gang hørte Elvis. Præcist hvornår husker jeg ikke, men det har været omkring det tidspunkt, hvor Jørgen Mylius begyndte – altså for tres år siden – men sandsynligvis før. Jeg ved, at der blev spillet lidt pop før Mylius kom til, selv om myten vil noget andet. Men i hvert fald var jeg Elvis-fan, da jeg i 1962 fik min grønne rejsegrammofon og mine første singleplader – med Elvis. Jeg har dem endnu. De er  god stand og det vækker minder at sidde med de singler og EP-plader i hånden. Fornemmelse, farverne, Elvis med pomadehåret og de små vinyler med alle oplysningerne på. Lige den oplevelse er mange senere generationer gået glip af.

Elvis – de tidlige år