18. august 2022 arkiv

Erindringsglimt: barndommens gruekedel

18. august 2022

En tilfældig ordveksling sendte mig tilbage til min barndoms Nygårdsvej – til dengang, min mor vaskede tøj i kælderen, sammen med de andre hjemmegående kvinder i halvtredserne og de tidlige tressere. Desværre har jeg ikke et foto af vaskekælderen og dens indretning – med gruekedlen, der var muret op i det ene hjørne ved skorstenen, vridemaskinen, som tøjet skulle igennem, inden det kunne blive hængt til tørre eller få en tur mere i gruekedlen og så videre. Men på lex.dk kan man få et indtryk af, hvordan den så ud. Vores var dog ikke helt så firkantet men var med afrundede hjørner og så vidt jeg husker med en stålkeddel med et stort rundt trælåg.

Og her stod vi så, medens min mor rørte rundt i kedlen med en stor kæp og hele vaskerummet var fuld af damp og temperaturen derefter.

Music City Aarhus 2022

18. august 2022

Jeg skulle være et skarn, hvis jeg ikke lige fik nævnt Music City Aarhus 2022, der er i fuld gang i byen her. I programmet kan man læse om begivenheden: “I 2022 skal det handle om musikken. Aarhus skal være musikby og dedikerer et helt år til at gøre det ekstraordinære – både for dem foran, på og bag scenen. Music City Aarhus 2022 samler byens borgere, musikaktører og erhvervsliv i fællesskaber med musikken som fortegn.”. Og følger man dette link kan man få et indtryk af de musikoplevelser, der er at hente i den jyske hovedstad. Der er noget, måske ikke for enhver smag, men så i det mindste for mange musikelskere. Hatten af for at gøre noget for og ved musikken i Aarhus (som jeg stadigvæk foretrækker at skrive: Århus).

Dødsfald: Lars Engels – dokumentarist

18. august 2022

Wiki-artiklen konstaterer tørt, at Lars Engels i 2005 blev fyret fra DR, ‘fordi der ikke længere var brug for ham’. Og man kan ikke lade være med at tænke, at det siger alt om DRs udvikling her i nullerne, at der ikke længere er plads til den dokumentarfilmmand som Lars Engels. Ganske vist gav hans dokumentarfilm ofte anledning til polemik og kritik, men det var svært, ja nærmest umuligt, ikke at se relevansen af hans film, der stort set altid så på samfundets skyggesider. Lige fra de sindsyges vilkår på Cuba, narkomaner i fængsel, politimorderen Palle Sørensen, fængslede  prostituerede og så videre. Mere en 60 film blev det til. Alle film, der var med til at korrigere det billede af samfundet, vi ellers bliver præsenteret for i de store medier. Nu er Lars død, og man behøver bare at åbne for DR for at forvisse sig om, at der er brug for hans kvaliteter mere end nogen sinde før.

Lars Engels – 19. april 1942 – 14. august 2022

Lars Engels på Bonanza (DRs arkivside) 

Og på Youtube