4. marts 2020 arkiv

Karen Carpenter – 70

4. marts 2020

Karen Carpenter er historien om en af poppens store stemmer. Den bedste kvindestemme i sin tid, i følge Paul McCartney. Men også historien om en pige, der led af en alvorlig spiseforstyrrelse, før denne lidelse for alvor blev sat på dagordenen i den medicinske verden. Den 2. marts ville hun være blevet 70, men blev kun 32 år.

En Grateful Dead kom forbi skrivebordet

4. marts 2020

Men hvordan stopper man en Grateful Dead, når han først er begyndt at spille? Det spørgsmål måtte NPRs producer stille sig selv. Men det lykkedes sådan da at få en enden på den lille koncert.

Nogle tanker om corona

4. marts 2020

Dagens nyhed på corona-fronten var, at en gymnasieelev fra København er blevet inficeret med corona-virus. Han havde været på skiferie i Norditalien. Og selv om der ikke er grund til at være meget bekymret over coronainfektionen, hvis vi holder fast i de officielle oplysninger om sygdommen, dens udbredelse og omkostninger (et relativt lavt antal døde, set på global skala), så giver sygdommen anledning til alskens overvejelser.

For eksempel: Strategien i bekæmpelsen af sygdommen, der jo endnu ikke kan bekæmpes med vaccination, har været og er, at man isolerer de smittede. Ud fra en forståelse af, at sygdommen spreder sig ved kontakt med andre mennesker. Men så kan man jo godt undre sig over, at noget af det første, der skete, da sygdommen brød ud i en afsides liggende provins i Kina, var, at lande som Danmark straks sørgede for, at deres borgere – heriblandt de potentielle smittebærere – kunne forlade Kina og vende hjem til deres hjemlande. I stedet for at insistere på, at de smittede og potentielt smittede skulle blive i Kina, indtil “krisen” var overstået. Resultatet er, at vi nu har smitten over store dele af verden og at den nogle steder – fx Norditalien – spreder sig med stor hast.

Noget andet, der er værd at bemærke er, at sygdommens virus er opstået i den kinesiske provins. Efter sigende i forbindelse med typiske kinesiske markeder, hvor der handles alskens fødevarer og andet. Og at corona-virus hidtil har været en ukendt virus med influenzalignende symptomer. Hvad nu hvis corona er en gammel virus, der er blevet vækket til live på grund af klimaforandringerne? Klimaforskere har allerede gjort opmærksom på, at en af effekterne af klimaforandringerne – især de øgede temperaturer på store dele af kloden, fx de områder, hvor der har været permafrost – vil være, at gamle mikrober vil blive vækket til live. For et par år siden døde en snes mennesker, fordi de var blevet eksponeret  for miltbrand i et rensdyr, der var død af denne sygdom 75 år tidligere. I Alaska har forskere fundet rester af den influenzavirus, der i 1918 slog millioner af mennesker ihjel.  Og så videre.

Noget andet, der kendetegner vira, er, at de kan mutere. For eksempel blive meget farligere gennem mutation. Der er forskere, der mener, at den Zika-virus, der forårsager alvorlige fosterskader, indtil for nylig var en relativt harmløs virus, der gennem naturlig mutation blev en alvorlig trussel mod menneskeheden.

Det kan også sagtens vise sig, at coronavirus er en relativt harmløs virus, der forårsager nogle få dødsfald blandt mennesker, der i forvejen har været svage, fx af sygdom eller aldring. Og at coronasygdomme i løbet af få uger forsvinder igen, lige som de årligt tilbagevendende influenzaepidemier kommer og går – med et relativt lavt antal dødsfald. Jeg ved det ikke, men kan ikke lade være med at gøre mig mine lægmandstanker, når nyhedsstrømmen løber ind.