12. juni 2020 arkiv

Dødsfald: Sangskriveren Kenny Young, 79 år

12. juni 2020

I en engelsk avis læser jeg, at sangskriveren Kenny Young er død. Kenny hvem, vil du måske tænke! Og hans navn er måske ikke et af dem, der ligger længst fremme i bevidstheden. Men, hvis man tilføjer, at det var ham, der skrev “Under the Boardwalk”, som blandt mange andre The Rolling Stones og vores egne The Someones har indspillet, så giver det nok mere mening.

Kenny Young var jøde og hed egentlig Shalom Giskan, og først efter at han var emigreret fra Israel til USA ændrede hans sit navn til det ordinære Kenny Young. Hans første hitsingle var “Please don’t kiss me again” med the Chamettes – efter at han havde kastet sig over sangskrivningen, der førte ham til et job i sangskrivermekkaet Brill Building. Det var i starten af tresserne, og der gik ikke længe, før han sammen med Artur Resnick skrev “Under the Boardwalk”, der sikrede ham et eftermæle. Fordi sangen var en af dem, spirende bands måtte have på repertoiret.

50: The Kinks – Lola

12. juni 2020

Det er uden tvivl en af The Kinks mest populære sange, der udkom på denne dag for halvtreds år siden. Lola. En sang, der foregriber vor tids identitets- og kønsforvirrede tid, om den unge mand, der på en bar i Soho møder Lola, der ‘går som en kvinde, men taler som en mand’. Sangskriver Ray Davies løb ind i problemer med den sang, dels på grund af det med kønnet, og dels fordi brandnavnet “Coca Cola” bliver brugt i den oprindelige version (på singlen blev det ændret til “Cherry Cola”). Ray Davies var faktisk nødt til at afbryde The Kinks turné i USA og rejse til London for at indspille ordet “Cherry” i stedet for “Coca”, så singlen kunne udsendes, og derefter rejse tilbage og fortsætte koncerterne. “Coca Cola” forblev dog på albumversionen, og typisk for den tid medførte det både bandlysninger og anden modstand. Det ændrer dog ikke ved, at sangen er blevet en af Davies’ mest elskede sange.

Personligt tror jeg ikke, at publikumssuccessen skyldes sangens indhold, men derimod, at det er en rigtig syng-med-sang med et uforglemmeligt omkvæd. Det vidner flere liveoptagelser også om.