28. december 2021 arkiv

Capac anbefaler: The Men – Sesa Rekordo

28. december 2021

Måske skyldes det det famøse kulturelle jerntæppe, der har det med hænge i Øresund mellem Danmark og Sverige, at jeg ikke endnu har fået Lund-kvartetten The Men ind på radaren. Men nu er der så ikke længere nogen undskyldning for ikke at give dem nogle rosende ord med på vejen, for ad ukendte (om)veje er bandet nyeste album – deres sjette! – landet på min min afspiller. Og det med et brag.

For The Men sparker røv, for nu at udtrykke mig i dagligdags jargon. Der er ikke meget Coronaepidemisk nedlukning med mundbind og social distancering over Sesa Rekordos tolv sange. Tværtimod kunne man godt mistænke The Men for at forsøge at kompensere for alle de live-optrædener, det ikke blev til, med en omgang medrivende, ørehængende, -fængende, danseappellerende rockmusik. Rock, der sender tankerne hen på de unge Rolling Stones (ikke mindst i kraft af forsanger Sven Köhlers energiske, frække, ja flabede attack og fraseringslyst), den kølige New Yorker-rock, britisk pubrock og meget mere. Alt sammen kogt sammen til en smagsfuld stuvning, der er krydret med eksotiske ingredienser som theremin, didjeridoo, musette, sitar og mere til. Og alt sammen på en bund af markante guitarer, trommer, tangenter, bas, horn og baggrundsvokaler fra Olof Wallberg og Ola Främby.

Sesa Rekordo er en plade, der bringer mindelser frem om dengang rocken gik i korte bukser og hvor en ny plade kunne bringe en i en tilstand af henrykkelse. For det er det, den gør med sin energi: henrykker lytteren. Og den giver kun en lyst til at grave tilbage i The Mens katalog for at finde ud af, hvilken vej, der har ført hertil. En særdeles vellykket, sprælsk rockplade er det. En oplagt mandelgave, hvis man ikke fik den på plads i juledagene – eller måske en nytårsgave til en du holder af.

The Men. Sesa Rekordo. Produceret af: The Men. TMI (The Men Musical Industries). Udkom d. 11. december

 

 

Marvin Berry and the Starlighters

28. december 2021

Havde Chuck Berry en fætter ved navn Marvin som også levede af at spille musik? Google kan ikke bekræfte det og er i det hele taget meget nøjsom med hensyn til Berrys familieforhold, bortset fra omtale af hans forældre.Jeg må have fat i Chuck Berrys egen selvbiografi for at se, om den kan kaste lidt lys over det spørgsmål…

Men et faktum er det, at der er en fiktiv karakter ved navn Marvin Berry. Nemlig i Robert Zemeckis film fra 1985 Tilbage til fremtiden, hvor Marvin optræder til en skolefest sammen med sit ligeledes fiktive band The Starlighters. I en scene i filmen får hovedpersonen Marty McFly (Michael J. Fox) æren af, sammen med Marvin og Co., at kickstarte rock’n roll eller i hvert fald Chuck Berrys udgave med en vild udgave af “Johnny B. Good”.

Baggrunden for ovenstående er selvfølgelig, at Danmarks Radio i sit uhæmmede genbrug af “julefilm” i går genudsendte netop Tilbage til fremtiden. Jeg genså den ikke med opsnappede lige netop den scene med Johnnie B. Good. Temaet film og musik har været en rød tråd i min jul.