2. december 2021 arkiv

Fra Den Store Amerikanske Sangbog: A Little Touch of Schmilsson in the Night

2. december 2021

Foregående indlæg gav mig ideen til en lille serie, en lille rundtur i plader, hvor vor tids kunstnere kaster sig over Den Store Amerikanske Sangbog. Og vi begynder med sangeren Harry Nilssons A Little Touch of Schmilsson in the Night fra 1973. Den er bl.a. interessant, fordi den stammer fra en tid, hvor den type album med standards, ikke rigtig var blevet moderne. Nilsson var med andre ord på forkant med tiden.

Det fortælles, at han gerne ville lave denne plade og han kom til optagelserne med en stemme, der var plaget af druk og tobak, men at det alligevel lykkedes ham at få den lavet. Og coverfototet er en diskret hilsen til foregangsmanden Frank Sinatra og dennes In The Wee Small Hours.

Brian Wilson ved klaveret

2. december 2021

Ja, den 79-årige Brian Wilson er aktuel med albummet At my piano. Og som titlen siger, så er det kun Wilson selv og pianoet, der står for underholdningen. Godt og vel en snes sange fra mandens lange karriere som sangsmed for – især – The Beach Boys udsættes for den skrabede udgave. Og – du kan selv lytte med på den der videoside, du ved nok… – sangene klarer sig forbavsende godt selv om der ikke er skyggens flotte stranddrengevokaler eller ferme studiemusikeres ekvilibrisme. Og dét siger noget om sangenes styrke og kvalitet.

Og disse såre smukke sange fik mig til at tænke på, om ikke tiden er inde til at inkludere Wilsons sangskat i den store bog, som de derovre kalder The Great American Songbook. For dette begreb defineres i en wiki som en løst defineret kanon over betydelige tidligt-20.århundrede-amerikanske jazz-standards, populære sange og showtunes. Men er tiden ikke til at inkludere ikke blot Winsons sangskat men også andre sange fra sidste halvdel af det tyvende århundrede? Det synes jeg i hvert fald.