23. december 2021 arkiv

Glædelig jul…

23. december 2021

Vi kommer ikke tættere på. I aften er det lillejuleaften og i morgen, så gælder det for alvor. Glædelig jul til bloggens læsere med Sexsmiths egen julesang … Og se, se, om ikke sneen daler stille over denne plet på jorden!

Rudolf løb igen..

23. december 2021

Det siger nok en hel del om, hvor kedelig mine før-juledage har været, at jeg fordrev aftenen med endnu en ombæring af Alene Hjemme-serien. Nærmere bestemt den anden del af serien, som er et ret uopfindsom opkog af etteren. Fortællingens rammer er lidt anderledes – denne gang er knægten Kevin blevet alene i New York, medens familien er taget til Florida – men ellers er plottet næsten identisk med etterens. Kevin skal opleve, at han alligevel elsker sin familie, selv om den går ham på nerverne det meste af året, og for at genforenes med familien skal han besejre de to skurke, Harry og Marv. Og det gør ham med midler vi kender alt for godt i forvejen. Man satser på, at genkendelsens glæde vil sælge, og det gjorde den vist også.

Nå men undervejs citerer instruktøren Chuck Berry og “Run Rudolp run” ganske kort. Det virkede jo i etteren, så hvorfor ikke alludere til den?!

Nå, men om ikke andet, så kan citatet da bruges til at opspore nogle af de mange Berry-sange, der aldrig blev hits, men som funkler af rock og rul, som fx  instrumentalnummere “In go” fra 1958 (findes på Berry andet album One dozen Berrys).

Endnu et dødsfald: Ole Andkjær Olsen – 73 år

23. december 2021

Endnu et markant navn i dansk humaniora er blevet revet bort i dette hersens morbide 2021. Ole Andkjær Olsen er død i en alder af kun 73 år.

Ole Andkjær Olsen, der var uddannet magister i sammenlignende litteratur fra Københavns Universitet, var en af de unge forskere, der i kølvandet på studenteroprøret og “1968”, brød med den herskende humanistiske forskning og søgte og fandt inspiration uden for de politisk korrekte rammer. I hans tilfælde var det Sigmund Freuds psykoanalyse, der blev genstand for seriøs fordybelse og beundringsværdig formidling. Det resulterede i værker som “Freuds psykoanalyse” fra 1981 (skrevet sammen med åndsfællen Simo Køppe), disputatsen om ødipuskomplekset (1988), det store tobindsværk om Pskykoanalysen efter Freud fra 1995 (også sammen med Simo Køppe) og leksikonet Psykodynamisk Leksikon (2002). Med sin seriøse fordybelse i Sigmund Freuds tekster og sin fortsatte insisteren på, at psykoanalysen havde noget at byde ind med i de humanistiske discipliner og forskningsområder, var Andkjær Olsen et vigtigt orienterings- og inspirationspunkt for mange studerende og forskere i flere årtier efter “1968”.