9. august 2018 arkiv

Lorrie Collins er død

9. august 2018

Lorrie Collins. Navnet siger nok de færreste noget. Men Lorrie var en af de mest fremtrædende rockabillysangerinder i halvtredserne. Sammen med Wanda Jackson og Brenda Lee. Sammen med sin broder Larry optrådte hun som Collins Kids. Lorrie begyndte at optræde allerede som otteårig, men først om tolvårig slog hun for alvor igennem sammen med lillebroderen Larry. Deres optræden – iført countrytøj – gjorde stort indtryk, fordi de var søskende. Det var noget til tiltalte datidens familieoritenterede tv-shows. Det hjalp også at Lorrie var en ung selvbevidst og meget fotogen dame. Deres fremtræden og rockabillyens forankring i underlivet førte også til, at de mest puritanske tv-seere tog afstand fra duoens optræden, der blev opfattet som utilsløret opfordring til seksuel løssluppenhed. Nej, uha det kunne man ikke have.

Men ellers gik Collins-parret rent ind hos publikum. Og deres rockabilly er blevet genudgivet flittigt siden halvtredserne, hvor deres storhedstid var. Lorrie blev gift med Johnny Cashs manager og trak sig tilbage fra showbiz, bortset fra enkelte gendannelser. Og lillebroderen Larry fik succes om sangskriver, bl.a. for Tanya Tucker og Helen Reddy med sangen “Delta Dawn”.

CDens genkomst?

9. august 2018

Under overskriften “Hipster krytonite: Wiil CDs ever have a resurgence?” diskuterer the Guardians Jumi Akinfenwa CD’ens fremtid. Vil CD’en sådan som det er sket for vinylpladen opleve en genkomst i de kommende år? Eller vil den succesfulde streaming, der aldrig har været mere populær end nu, endegyldigt tage livet af den runde plastikskive? Argumenterne er mange for dette synspunkt. Men der er forhold, der er svære at argumentere væk. Fx – som det fremgår af artiklen – så bliver “Generation X”, altså dem, der voksede op med CD’en som selve mediet, også ældre og dermed nostalgiske. Og måske får de lyst til at vende tilbage til de albums, de voksende op med?! Noget andet er, at streamingen – alle dens fordele ufortalt – opløser forestillingen om det musikalske “værk”. En forestilling, der i høj grad er forbundet til opfindelsen af LP’en. Senest har Paul McCartney forsvaret dette synspunkt i forbindelse med udsendelsen af han s nyeste album. McCartney mener, at albums fra nutidens store stjerner – fx Taylor Swift – mest af alt ligner opsamlinger af singlehits.

Men det er svært at spå om fremtiden, som Storm P sagde. Og jeg holder fast i de gamle medier – vinyl, kassette og CD – så længe jeg kan.