16. august 2018 arkiv

Farvel til Aretha Franklin

16. august 2018

Om medens jeg sidder og kaster nogle runer efter Elvis og Robert, så tikker nyheden om Aretha Franklins død ind. Vi fik forleden at vide, at hun var meget syg (led af kræft) og blev plejet i familiens skød. Og nu døde hun så af sin sygdom, 76 år gammel. Og i den kommende tid vil medierne flyde over med nekrologer og mindeudsendelser, der skal minde os om, hvor stor hun var, dronningen af soulmusikken. Og jeg synes, at vi sagtens kan mindes hende med hendes helt igennem vitale og medrivende optræden i Blues Brothers-filmen med “Think”.

 

Robert Johnson i erindring

16. august 2018

Ikke kun Elvis døde på denne dag. Det samme gjorde blueslegenden Robert Johnson for firs år siden – med alle de forbehold, man er nødt til at tage over for de biografiske detaljer vedr. netop Mr. Johnson. For som Gulranick afslørede i sin bog om at finde Mr. Johnson, så forsvinder hans livshistorie let som våd håndsæbe mellem hænderne, når man forsøger at opspore detaljerne om hans liv. Men, men, musikken står tilbage. Det er her, man finder ham, Robert Johnson. Guitaren, stemmen og det der udefinerbare, der sikrede ham et langt eftermæle, der langt fra er slut endnu.

Hans indflydelse på rockmusikken, der opstod efter hans død, kan svært overvurderes. Fra Rolling Stones over Eric Clapton til Bob Dylan står de alle i gæld til den lille mand med det store format. Som Dylan udtrykte det i sin selvbiografiske Chronicles: “If I hadn’t heard the Robert Johnson record when I did, there probably would have been hundreds of lines of mine that would have been shut down—that I wouldn’t have felt free enough or upraised enough to write.” Ikke kun musikken, men også teksterne satte sig spor i eftertiden.

Elvis’ dødsdag

16. august 2018

Boet efter Elvis har ikke holdt sig tilbage med udgivelser, siden The King forlod bygningen. Og dødsdatoen i dag er heller ikke nogen undtagelse for Elvis-industrien. En ny udgivelse med gospel- og andre spirituelle sange er udsendt – i en opdateret og omarrangeret version. Og Family Bear Records, der specialiserer sig i udgivelse af musik fra dengang Elvis levede og var ung, markerer årsdagen med et stor Elvis-udsalg, hvor man kan spare op til 50% på diverse bokse og andet. Mere interessant er det nok, at vi befinder os i 50-året for Elvis’ store 68′ comeback, hvor han iført læderdragt fik sat sin karriere på plads igen efter en længere ørkenvandring i Hollywoods B-film-studier. TV-comebacket i december ’68 markeres med en genudsendelse (på amr. tv) af showet i en udvidet og forbedret udgave. Måske – og sikkert – genudgives koncerten nok også på DVD og lignende medier.