25. august 2018 arkiv

Jimi Hendrix ved grammofonen

25. august 2018

Det gamle musikblad New Musical Express har lavet en oversigt over Jimi Hendrix’ pladesamling. Se den her.
Den er selvfølgelig interessant (for os, der elsker Hendrix), men vel ikke særlig overraskende. Langt hen ad vejen kunne den ligne min – bortset fra de klassiske plader (som jeg dog kender). Og samlingen giver ikke noget entydigt svar på, hvorfor Hendrix kom til at forandre guitarspillet for altid. Selv om der selvfølgelig er inspirationskilder. Bluesfolk osv. Mest af alt får man indtryk af, at Hendrix som musikforbruger var  som mange af os. En bred smag uden decideret pop.

https://www.youtube.com/watch?v=17mh2oI21V4

Leonard Bernstein – 100

25. august 2018

I dag ville den amerikanske komponist Leonard Bernstein være blevet 100 år. Med muscalen West Side Story sikrede han sig en varig plads på min indre jukebox med en række sange, der forenede popmusik med den klassiske musik i amerikansk støbning. Og jeg kan ikke tænke mig en bedre måde at markere dagen på end ved at lade min favorit Ron Sexsmith synge og spille de smukke “Somewhere (a plade for us)”.

August 1968: plader en masse

25. august 2018

August 1968 var en af de frugtbare måneder for pladeindustrien. Cream udsender i starten af måneden deres tredje album Wheels of Fire. Beach Boys udsender to opsamlinger. Dels Best of Beach Boys vol. III og Stack of Tracks. Sidstnævnte er, som tidligere omtalt, noget så udsædvanligt som lydsporet til en række af bandets sange med det formål, at fans og andre vil kunne synge selv til musikken. Pladen floppede totalt. Best of-pladen skulle kompensere for albummet Friends, der heller ikke solgte allerbedst.
Seneree på månede udsendtes Fleetwood Macs andet album Mr. Wonderful, der som debuten bød på bluesrock. Nogenlunde samtidig kom 5th Dimensions Stone soul picnic.

Og på månedens sidste dag kommer der virkelig skred i sagerne med The Byrds Sweetheart of the Rodeo, Donovan in concert, Blue Cheer Outsideinside, Country Joe and the Fish Together og plader med James Brown, Diana Ross & the Supremes, Frank Sinatra, Sammy Davis Jr., The Vogues, Marvin Gaye & Tammi Terrell. Og det var kun en forsmag på, hva resten af ’68 bød på på plade.