4. oktober 2020 arkiv

Indien møder Irland: Jiggy – Head Rush

4. oktober 2020

Capac anbefaler: Gry Harrit – Transformer

4. oktober 2020

Det er hele fem år siden, Gry Harrit sprang ud som selvstændig sangskriver og solist med albummet Album. Og nu er hun så tilbage med mini-albummet (eller EP’en, om man vil) Transformer med fem nye sange.

Titelsammenfaldet med Lou Reeds 1972-album Transformer er ikke den rene tilfældighed. For Gry Harrits sange og deres lyd står helt givet i gæld til halvfjerdsernes analoge rock. Og skulle man være lidt i tvivl om denne påstand, så bør man starte med at lægge øre til albummets ballade “Denne sommer”, hvor Jon Brunlands bas afslører diskret, men umiskendeligt inspirationen fra Lou Reed og ikke mindst dennes klassiker “Walk on the wild side”.

Og Gry Harrits orientering mod rockens storhedstid i halvfjerdserne, hvor setuppet med guitar, bas og trommer netop var essensen (i følge Reed), modsvares af sangteksternes autencitet og ærlighed, der netop dyrker en tilsvarende enkelhed i forholdet til mennesker. Hvad enten det gælder i kærligheden, i forholdet til andre mennesker i det hele taget eller den digitale verdens fremmedgørelse af mennesket.

Og helt i den analoge, ligefremme rocks ånd synger Gry Harrit sine sange med usmykket kraft og saft. Bortset fra den afsluttende balladeagtige, Reedske “Denne Sommer” er numrene på pladen eftertænksomme, kraftige rocknumre, der ikke skal lyttes til som hitsange, men som perler på den sammenhængende snor, som albummet udgør. Et album, der – for nu at trække lidt mere på Lou Reed – helt klart aspirerer til at være årets danske bud på en voksen rockplade, der henvender sig til generationerne før milleniumgenerationen – uden på nogen måde at udelukke den.

Samlet betragtet er det en herlig lille plade, Gry Harrit har fået skruet sammen med sit tætte band. Og med kyndig hjælp af Morten Bue (Mastering) og produktion og mix af Finn Verwohlt. Så mangler du en rigtig rockplade på din reol, så gør Gry Harrit og Co. valget let. Hermed anbefalet.

Gry Harrit. Tranformer. Produceret af: Finn Verwohlt. Dawn Productions. Udkom d. 2. 10. 2020

 

 

Mac Davis er død, 78 år

4. oktober 2020

Sangskriveren (bl.a. for Elvis Presley), musikeren og skuespilleren Mac Davis døde forleden efter at have gennemgået en hjerteoperation. Han vil især være kendt som en af sangleverandørerne til Elvis Presley. “Memories”, “In the ghetto”, “Don’t cry daddy”, “A little less conversation” hører til de mest kendte og vidner om, at han ikke var hvem som helst i Presleys sangkatalog.

50: Janis Joplin døde

4. oktober 2020

Så ramte vi halvtredsårsdagen for Janis Joplins død som følge af en uheldig overdosis af stærk heroin, kombineret med alkohol.

 

4. oktober 2020

I går aftes endte dagen med endnu et afsnit af den britiske kriminalserie Endeavour om den unge Inspector Morses gerninger. Selv om DR havde skubbet den så langt frem i programmet, at vi kom ind i søndagen, inden den var færdig. Men det kan man – som pensionist – kompensere for i den anden ende ved at sove lidt længere, hvis man har behov for det.

Undervejs i det spændende afsnit om mord med forbindelse til egyptiske antikviteter og amerikanske B-film om mumier og lignende kom jeg til at tænke på min gamle engelsklærer på gymnasiet. Han gav mig den vane, at skrive ukendte ord og citater ned. Vi fik til samme formål udleveret en lille sort notesbog med blank overflade, hvor fremmedord og bevingede ord blev nedskrevet omhyggeligt. Jeg har den endnu – og vanen har jeg også. Fx er mine røde ordbøger fra Gyldendal forsynet med flere tilføjelser på de tomme sider bag i bøgerne.

Nå, men det, der fik ledt mine tanker hen på min gamle, nu afdøde, engelsklærer var, at seriens patolog Dr. Max DeBryn (fremragende spillet af James Bradshaw) på et tidspunkt, hvor han står over for et obduceret lig sammen med politifolkene siger (cirka): There is more in heaven and earth, Horatio. Altså de også herhjemme kendte bevingede ord ‘der er mere mellem himmel og jord’. Hvad jeg ikke vidste var, at der (selvfølgelig fristes man til at skrive, når det drejer sig om engelsk teater…) er tale om et Shakespearecitat. Nærmere bestemt et citat fra Hamlet, hvor Hamlet henvendt til Horatio siger: “There are more things in heaven and earth, Horatio, / Than are dreamt of in your philosophy. ” ( – Hamlet (1.5.167-8)).

Scenen er et udmærket eksempel på, hvor højt et dannelsesniveau, der er i denne serie, der jo ikke for ingenting foregår i hjertet af det engelske academia, Oxford (eller i hvert fald i det ene hjertekammer, undskyld Cambridge). Og måske i engelske film og serier i det hele taget. Og en illustration af, hvor stor en indflydelse William Shakespeare har haft og har på britisk kultur. Og man kan næsten ikke undgå at blive lidt beskæmmet, når man tænker på dannelsesniveauet i danske film og serier!? Hvornår ham man sidst hørt tilsvarende citater (fra dansk litteratur og filosofi)?! Nej, vel. Og så er der ikke langt til at spekulere over, hvordan det mon vil gå fremover i en verden, hvor uddannelsesinstitutionerne eroderer og internettet bliver den nye referenceramme for, hvad vi ved og snakker om!?

Nok med dette kulturpessimistiske opstød. I den anglo-saksiske verden har man også en stor tradition for bøger med citater – quotations – så enhver kan supplere sin almendannelse. Også herhjemme er der kommet bøger med såkaldt bevingede ord, men i meget mindre målestok.