1. august 2021 arkiv

50: Concert for Bangla Desh

1. august 2021

På denne dato i 1971 løb koncerten for Bangla Desh af stablen. Med George Harrison og Ravi Shankar som organisatorer. Koncerten fandt sted i New Yorks Madison Square Garden, og formålet med den var at samle penge ind til og skabe opmærksomhed omkring situationen i Bangla Desh, hvor en krig var resulteret i folkemord og flygtningestrømme fra Øst-Bangla Desh.

Koncerten var den første af det format og med et stort opbud af stjerner fra musikken, bl.a. Ringo Starr, Eric Clapton og Bob Dylan. Og den resulterede i et tredobbelt koncertalbum, der blev en sællert, og i en dokumentarfilm.

Koncerten og hele projektet løb ind i mange vanskeligheder undervejs – både af praktisk og finansiel karakter – men blev alt andet lige i det mindste en succes i den forstand, at den skabte præcedens for lignende store, velgørende musikbegivenheder, fx Live Aid.

Favoritter fra rillerne 2: Led Zeppelin – Boogie with Stu

1. august 2021

Både trommeslager John Bonham, bassist og tangentspiller John Paul Jones, guitarist Jimmy Page og sanger Robert Plant står som ophavsmænd til denne akustiske rocksag. Men også Rolling Stones’ Ian Stewart og Mrs. Valens.

Det fortælles, at den Stu, der skal boogies med, er Rolling Stones’ pianist og “road manager” Ian “Stu” Stewart, og at der skete det, at Led Zeppelin havde lånt Rolling Stones’ mobile optagestudie, hvor Stewart en dag kom forbi. I studiet stod et gammelt ustemt piano, som Stewart begyndte at spille på. Page var ved at stemme sin guitar og begyndte at improvisere i forhold til Stewarts spil. Også resten – trommerne, sangteksten og Plants sang blev til ved improvisation. Og jeg synes godt man kan høre spontaniteten i den sang.

Sangteksten er med lån fra Ritchie Valens’ “Ooh my head”, og Valens’ mor blev krediteret for lånet, fordi hun sad inde med rettighederne efter Ritchies død.