juli 2021 arkiv

Favoritter fra rillerne: Cassidy – Bob Weir

31. juli 2021

Jeg fordriver de sidste sommerdage med at dykke ned i vinylerne for at finde nogle af de sange, der har gjort sig værdige til at være mine favoritter. Vi snakker ikke primært om hits og kendte sange, men dem, der falder lidt uden for disse kategorier. Første valg er Bob “Grateful Dead” Weirs “Cassidy” i udgaven fra hans første album Ace (1972). Navnet Cassidy henviser til beatpoeten Neal Cassidy, men også til andre fra Grateful Deads omgangskreds med dette navn. Sangen er indspillet flere gange af Grateful Dead, fx på live-albummet Reckoning.

Historien om et hit – Summer in the City

30. juli 2021

Brødrene John og Mark Sebastian voksede op i New York. Og når sommeren nærmede sig, så de to drenge frem til at komme på sommerlejr (i New Hampshire), som andre børn med deres sociale baggrund. Det var ensbetydende med at komme væk fra storbyens hede og komme ud, hvor der var frisk luft. Men en sommer havde deres mor ikke råd til at sende dem af sted, så de måtte blive hjemme. Og Mark brugte noget af tiden på at lave en ny sang. En sang, der skulle handle om blive tilbage i den varme by New York. Mark fortalte ikke John om sangen. Men da John efterfølgende gav Mark sin aflagte guitar, spillede Mark sangen for sin storebroder, der netop var slået igennem som musiker. Mark var 14 år – og sangen hed “Summer in the City”. John reagerede ved at skrive nogle mere fængende verselinjer og et andet arrangement. “Summer in the city” blev Lovin Spoonfuls eneste nr. 1-hit. Skrevet af en fjortenårig dreng, og siden blevet en af tressernes store, memorable popsange.
Når Wikipedia og andre informationssider fremhæver John Sebastian som sangskriveren, så skal det altså tages med et gran salt. Mark var ophavsmanden, og Steve Boone satte også sit aftryk på den gode, aktuelle sang.

Med til historien hører også, at Mark forfulgte vejen som sangskriver og musiker og blev en del af slænget omkring sangskriverlokaliteten Laurel Canyon. Men i mange år lykkedes det ham ikke at få en pladekontrakt. Først i 2014 udkom albummet The Real Story.

Vi er verden – for begyndere og viderekommende

30. juli 2021

Kim Larsen,Bjørn Afzelius, Jahn Teigen, Åke Aleksanderson-og Nordahl Griegs “Til ungdommen”

29. juli 2021

Tak til Christian for at gøre opmærksom på denne fine, fællesnordiske udgave af Griegs “Til ungdommen”, også kendt som “Kringsat af fjender”. Den kan også ses  i en lidt  bedre billedkvalitet her:https://www.nrk.no/video/til-ungdommen-med-jahn-teigen-bjorn-afzelius-kim-larsen-og-aage-aleksandersen_74054.

 

Dødsfald: Dusty Hill -Z Z Top

29. juli 2021

Joseph Michael Hill – bedre kendt som Dusty Hill, mangeårig bassist og sanger i ZZTop er  død i sit hjem, 72 år gammel. Dusty var med til at danne ZZTop sammen med Billy Gibbons (sang og guitar)  og Frank Beard (trommer) i 1969, og de tre har udgjort bandet i mere end 40 år. Med deres lyd – hård guitarbaseret Texas-blues-rock – og image (Gibbons og Hills obligatoriske alenlange skæg og sorte solbriller) har ZZTop været en konstant i rocken med succesmæssig zenith i 1970′- og 1980’erne. Den seneste plade – livealbummet Tonite at Midnight udkom i 2016. Spørgsmålet er så, hvad Gibbons og Beard gør nu, hvor bassisten har forladt bandet for stedse?

Da Elvis Costello lærte sig at spille guitar

28. juli 2021

There was something about the moody, romantic idea of this song that I absolutely identified with, as ludicrous as that notion is when you read the lyrics: “I need a good woman” sounds like very wishful thinking for a teenager. I was the youngest in my class at school, and I didn’t have a girlfriend at that age. “Man of the World” is a dream that I had of what I might be if I ever plucked up the courage to talk to a girl.

This is the song that specifically made me pick up a guitar. It was a weird song to learn because it’s very complicated, but it fascinated me. I had a guitar that just sat in the corner of my room. It was a Spanish guitar bought in Spain on a holiday that my folks and I had taken, and I must have had it for five years by that point. It was just gathering dust with old toys, and then I picked it up and learned how to tune it. Somebody gave me pictures of what the chords looked like in diagrams, and I very painstakingly taught myself to play just that one song. That’s all I could play. I had a one-song repertoire, but it was a hell of a good song.[Costello i et interview med musiksiden Pitchfork]

50: Fillmore East lukker og slukker

27. juli 2021

Den 27.juni 1971 afholder den kendte promoter Bill Graham den sidste koncertaften på spillestedet Fillmore East. Spillestedet åbnede i marts 1968 og blev hurtigt berømt for en række dobbelt- og tredobbelt-koncerter med store navne, fx  Jimi Hendrix, Cream, Kinks, Frank Zappa, Allman Brothers Band (der nærmest var husorkester på stedet),Grateful Dead, Jefferson Airplane, Crosby,Stills,Nash  & Young – og mange flere. På den sidste aften var Beach Boys, Allman Bros Band og Mountain på programmet.

Dagens citat: En mand er en succes…

26. juli 2021

En mand er en succes, hvis han står op om morgenen

og går i seng ved nattetid, og ind imellem gør, hvad

han har lyst til.

BOB DYLAN

 

Mick Jagger – 78

26. juli 2021

Kærligheden er som en cigaret

25. juli 2021

 

Brexit eller ikke. De to store kulturlande, England og Frankrig, har siden Romerrigets tid ligget temmelig langt fra hinanden. Og medens britisk pop altid har haft relativt let spil i Frankrig, så har det været mere overskueligt den anden vej. Selv meget store franske navne har haft det svært ved at gøre sig på det angelsaksiske sprogområde.
Dette misforhold har uden tvivl meget med sprogbarrieren at gøre. Det er ikke en selvfølge at franskmænd taler engelsk og omvendt heller ikke almindeligt at englænderne mestrer fransk.
Her er så et eksempel på, at engelsk pop uden de store problemer kan adapteres til fransk. Den store franske sangerinde Sylvie Vartan har kastet sig over Sheena Eastons store hit “Morning Train” og er blevet til en sang om kærligheden som en cigaret. Og arrangementet har også fået en frankificering, der har gjort den effektive engelske sang til en kvasi-chancon-blød sag.