13. november 2022 arkiv

Paul Banks – 70 år

13. november 2022

Den amerikanske guitarist Paul Banks har, siden han kom til Danmark i 1961, været en vigtig figur i dansk musik, hvor han har medvirket på en lang række væsentlige danske indspilninger. Han begyndte i tressernes folkmiljø (bl.a. på Purple Door), og fik indspillet sin første plade som medlem af gruppen  AN tEARRACH på de legendariske Spectator Records. Siden har han arbejdet tæt sammen med Sebastian op gennem halvfjerdserne. Og andre kunstnere fra den tid – så som Anne Grete, Trille, Clausen & Petersen, Jan Toftlund, Bjarne Liller, Otto Brandenburg og mange flere – nød godt af Banks strengeleg. Og sideløbende indgik han i andre sammenhænge som Side Show, Big Mama, Krølle Eriks skiffle Band, Jørgen Lang, Sten Vig m.fl.

I dag fylder denne musikernes musiker halvfjerds år.

Paul Banks og Musikorkesteret

Dødsfald: Keith Levine – The Clash og Public Image Lmt. – 65 år

13. november 2022

Den markante, innovative guitarist i The Clash og senere Public Image Limited, Keith Levine er død af kræft i leveren. Sammen med Mick Jones (guitar) og Paul Simonon (bas) dannede Levine – dengang kun 18 år gammel – The Clash, inden Joe Strummer blev inviteret med i gruppen. Levene satte sit vandmærke på bandets første koncerter og det første album, inden han valgte at gå sin vej og blive en del af Public Image Limited sammen med Johnny Rotten, da dennes gamle band Sex Pistols ophørte med at fungere. Levene kunne ikke følge The Clashs politiske udvikling. I kommentarer og nekrologer fremhæves Levene som en af de guitarister, der udviklede og fornyede guitarspillet i punken og især post-punken.

 

Skipperens modernisering

13. november 2022

Pernille Skipper, der ikke længere er politisk skipper på Enhedslistens skib, slår i et debatindlæg i Politiken til lyd for, at partiet skal moderniseres. Baggrunden for indlægget er den kendsgerning, at Enhedslisten gik fire mandater tilbage ved det just afholdte folketingsvalg, og det til trods for, at partiet har haft stor indflydelse og fået meget igennem under den afgåede socialdemokratiske regering. Og årsagen til tilbagegangen mener Skipper at se i selve partiet, der stadigvæk er organiseret som det venstrefløjsparti, det var i halvfjerdserne. Med alt hvad det indebærer af hektisk mødeaktivitet, regler og procedurer, i stedet for “at udvikle politik, tale med mennesker og ikke mindst overbevise folk om, at Enhedslisten både er visionært, tillidsvækkende og ikke mindst i stand til at forandre Danmark og verden til det bedre”, som det hedder i et referat af artiklen.

Umiddelbart lyder det da ganske tilforladeligt og rigtigt. Men jeg er alvorligt bange for, at den modernisering, som Skipper gør sig til talskvinde for, er en snigende socialdemokratisering, som hele tiden udgør en trussel mod venstrefløjen. En bevægelse i retning af den “midte”, som fru Frederiksen plæderer for, og som var lige ved at tage livet af Socialistisk Folkeparti, da de gik i regering med Frederiksens forgænger, Thorning Schmidt. Det kan godt være, at mange møder, procedurer og lignende partiinterne discipliner, kan få nogle yngre vælgere til at se væk fra partiet. Men disse aktiviteter er også udtryk for et parti, der indadtil dyrker det demokratiske element. Og det er jo lige netop i den kontekst – partidemokratiet – at den politikudvikling, som Skipper efterlyser, skal ske. Det er helt klassisk venstrefløjstænkning, at det er partiets basis, der gennem diskussioner og møder osv. genererer den politik, som partiet skal stå for – udadtil. Så jeg er alvorligt bange for, at Skipper, der jo har stået for det udadvendte, offentlighedsøgende som politisk ordfører (uden at glemme alt det forhandlingsarbejde, hun også har leveret på tinge og andetsteds), giver næring til en socialdemokratisering af partiet. Det vil sige en udvikling, hvor partiet i højere grad skal fungere som de øvrige partier til højre for Enhedslisten med kompromissøgende politik, dyrkelse af partiets stjerner i offentligheden og i sidste ende blive endnu et regeringsleflende parti à  la Radikale Venstre. En sådan udvikling må  Marx, Lenin og alle socialister forbyde.